Oletko keski-ikäinen mies? Näin suojelet itseäsi salakavalalta sairaudelta

Yli 50 vuoden ikään ehtineet miehet ovat polttaneet nahkaansa nuorena esimerkiksi työmailla, ja melanooma on saattanut kehittyä vaivihkaa vuosikymmenten kuluessa. Suurimmassa riskiryhmässä ovat poikamiehet, joiden selän ihon muutoksia ei välttämättä näe kukaan.

ihosyöpä
Mies ottaa aurinkoa laiturilla.
Seppo Sarkkinen / Yle

Yli 50-vuotiailla, yksinelävillä miehillä on kohonnut riski sairastua melanoomaan.

Syöpärekisterin mukaan 50–75-vuotiailla miehillä todetaan noin 90 melanoomatapausta vuodessa, kun vastaava luku samassa ikäluokassa naisilla on noin 60, ihotautien erikoislääkäri Kari Saarinen sanoo.

– Tällä ikäryhmällä melanoomaa todetaan eniten. Tauti on edennyt valitettavan usein pitkälle. Näyttää siltä, että ikäryhmä on myös vähiten huolestunut aiheesta.

Naisilla yleisin melanooman puhkeamiskohta on sääri ja miehillä selkä. Paikka on suorassa suhteessa uv-säteilyn määrään, selventää Saarinen.

– Yksinäisten miesten selkiä ei tutki kukaan. Jos miehellä on puoliso, melanooma löytyy aikaisemmin kuin yksinäisillä miehillä, ja ennuste on parempi. Puoliso näkee selän ja mahdolliset muutokset ihossa.

Levinneen melanooman hoito on usein vaikeaa ja toivotonta.

Kari Saarinen

Suomen syöpäyhdistyksen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila selittää sukupuolten eroa syöpätilastoissa myös yhteiskunnan rakenteella.

– Melanooman riskitekijä on auringossa palaminen. Agraariyhteiskunnassa miehet ovat altistuneet palamiselle. Nämä nyt yli viisikymppiset miehet ovat työskennelleet esimerkiksi rakennustyömailla.

Melanooma muhii jopa kymmeniä vuosia

Melanooman, kuten muidenkin syöpäsairauksien, riski kasvaa iän myötä. Vaikka melanoomaa esiintyy eniten iäkkäillä miehillä, se yleistyy myös naisilla, sanoo Ollila.

Syövissä solun käyttäytyminen muuttuu, mikä on pitkä prosessi.

Eeva Ollila

Auringonottaminen saattaa kostautua vasta vuosikymmenten jälkeen.

– Sen ajatellaan liittyvän rusketuksen ihannointiin ja lisääntyneisiin etelänmatkoihin. Syövissä solun käyttäytyminen muuttuu, mikä on pitkä prosessi.

Myös nuorten naisten melanoomat yleistyvät. Nuorilla, päälle kolmekymppisillä miehillä melanooma on harvinaisempi kuin saman ikäluokan naisilla.

Lääkäri on huolissaan lapsista

Melanooma löydetään kuitenkin entistä aikaisemmassa vaiheessa, kertoo ylilääkäri Saarinen.

– Melanooma löydetään yhä ohuempana. Valtaosa on alle millimetrin paksuisia, jolloin henkiinjäämisennuste on lähes sata prosenttia. On selvä trendi, että melanooma löytyy valtaosalta riittävän aikaisin. Levinneen melanooman hoito on usein vaikeaa ja toivotonta.

Tauti on edennyt valitettavan usein pitkälle.

Kari Saarinen

Saarinen arvioi, että ihosyövät lisääntyvät tulevaisuudessa. Valistuksella ja ennaltaehkäisyllä on silti merkitystä.

– Siihen voi vaikuttaa, ettei lapsia ja nuoria polteta auringossa. Syksyllä vastaanotollani kävi päiväkodinhoitaja. Hän kertoi, että vain niille lapsille, joiden vanhemmat tuovat aurinkovoidetta mukanaan, levitetään suojavoidetta. Se tarkoittaa murto-osaa lapsista.

Melanooman tunnistaa ihomuutoksista. Saarinen neuvoo etsimään ihostaan "rumia ankanpoikasia", eli luomia tai muutoksia, jotka erottuvat iholta ja muista luomista.

– Viime vuonna poistin kahdelta nuorelta äidiltä melanooman. Molemmilla oli pienet lapset, jotka olivat sanoneet, että äiti, tuo näyttää erilaiselta. Melanooman diagnoosi ei ole vaikea, kun ymmärtää, mitä näkee.