"Nauris kävi kasvamassa kurpitsaksi amerikanmaalla" – pyhäinpäivä, kekri ja halloween ovat pohjimmiltaan samaa sukua

Halloweenina suomalainen nauris tuunautuu kurpitsaksi. Kurpitsajuhlan ujuttautuminen suomalaiseen juhlakalenteriin on tapahtunut vähitellen. Sen taustalta löytyvät kutakuinkin samat ajatukset kuin suomalaisesta kekristä ja pyhäinpäivästäkin. Amerikkalaistyyppisen juhlinnan arvostelu ei tutkijaa yllätä.

Kaiverrettuja kurpitsalyhtyjä. Kuva: Sari Toivonen / Yle

Halloween, kekri ja pyhäinpäivä. Tänä vuonna lokakuun viimeisellä lauantailla on monta nimeä.

– Halloween on lokakuun viimeinen lauantai, joka sattuu olemaan nyt myös meidän pyhäinpäivämme, sanoo arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen kirjallisuuden seurasta.

Nirkon mukaan vanhaa kekriä on vietetty jo ennen kristinuskoa – "vähän silloin kun on ollut sopiva hetki".

– Se on sadonkorjuujuhla ajalta ennen painettuja kalentereita. Ei ole ollut niin tarkkaa, Nirkko sanoo. Hän muistuttaa, että halloweeniakin voidaan viettää joustavasti lokakuussa riippuen esimerkiksi päiväkodin ja koulujen tai yhteisöjen aikatauluista.

– Vanhat kulmakivet ovat 29. syyskuuta Mikonpäivä ja pyhäinpäiväviikonloppu lähellä marraskuun ensimmäistä päivää. Pyhäinpäivästä vasta alkoi niin sanottu römppäviikko eli palvelijoiden vapaaviikko, joka ulottui marraskuun 10. päivään.

Samat juuret

Juha Nirkko kertoo kekrin olleen karjan jumala, joka turvasi karjan kasvua. Kekri oli syysjuhla, jossa syötiin hyvin. Kristillisestä pyhäinpäivästä tulee loka-marraskuun vaihteeseen vainajien muistamisen ja esi-isien kunnioittamisen perinne. Sitten on vielä halloween.

– Halloween on kelttien kekri, sadonkorjuujuhla, johon liittyi myös vainajien muistaminen, joka jalostui pyhäinpäivään liittyneenä sen aaton juhlaksi, Juha Nirkko sanoo.

– Se on tuotu Amerikasta takaisin Suomeen niin paljon muuttuneena, että ei oikeastaan paljon huomata, että kyse on lopulta samasta asiasta tuunattuna nimeä myöten isommaksi ja näyttävämmäksi. Meillä oli nauris, mutta se kävi kasvamassa kurpitsaksi amerikanmaalla

Aina on paheksuttu

Loka-marraskuun vaihteessa suomalaisen perhe voi sujuvasti viettää juhlaa eri tavoin.

– Nuorimmainen voi viihtyä päiväkodin kivassa kurpitsajuhlassa, aikuinen tai nuori mennä ravintolaan bilettämään ja koko porukka voi viedä kynttilöitä suvun haudoille, Juha Nirkko sanoo.

Se, että halloweenin ujuttamiselle suomalaiseen juhlaperinteeseen löytyy arvostelijoita, ei Nirkkoa yllätä.

– Amerikkalaisesta hapatuksesta puhuminen on jokaisen juhlan perinnettä itsessään. Juhlilla on ollut paheksujansa: kaupallista joulua paheksuttiin jo 1800-luvulla ja tiedetään, että virpojia paheksutaan joka kevät. Paheksunta itsessään on vuoden kiertoon liittyvää perinnettä.