1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Maailmalla mustikan kysyntä kasvaa – mustikkaa ostettiin ennätysmäärä

Yritykset ostivat viime kesänä poimijoilta metsämarjoja lähes 16,5 miljoonaa kiloa ja sieniä noin 129 000 kiloa.

luonto
Mustikoita.
Yle

Yritykset ostivat mustikkaa kesällä 2015 yli kuusi miljoonaa kiloa enemmän kuin vuotta aiemmin, kertoo luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö Arktiset Aromit. Yhteensä yritykset ostivat viime kesänä poimijoilta metsämarjoja lähes 16,5 miljoonaa kiloa.

Mustikkaa ostettiin ennätysmäärä: yli 7,6 miljoonaa kiloa. Edellinen ennätys vuodelta 2012 rikkoutui lähes miljoonalla kilolla. Mustikan ja siitä tehtyjen tuotteiden kysyntä on kasvanut maailmalla, joten yritykset ovat ostaneet marjaa enemmän. Kansainvälisessä marjakaupassa onkin siirrytty puolukasta ja puolukkatuotteista kohti mustikkaa ja mustikkatuotteita.

Puolestaan puolukkaa ostettiin runsaat 8,8 miljoonaa kiloa. Molempien marjojen sato oli hyvä Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta Pohjois-Suomessa niitä saatiin heikosti.

Muita marjoja ostettiin alle 200 000 kiloa, eniten niistä ostettiin lakkaa, karpaloa ja variksenmarjaa. Itä-Lapissa saatiin viime kesänä erittäin heikko lakkasato, jonka vuoksi kokonaisostot jäivät viime vuotta pienemmiksi.

Marjayritykset ovat kasvattaneet vientiään

Suomessa ostetuista metsämarjoista päätyy vientiin joko teollisuuspakasteina tai jalostettuina elintarvikkeina reilusti yli puolet. Marjatuotteiden viennin kasvu onkin viime vuosina ollut yksi harvoista aloista, jotka ovat pystyneet kasvattamaan viennin osuutta.

Marjayritysten kutsumat ulkomaiset poimijat ovat mahdollistaneet raaka-aineen talteenoton tehostumisen, ja poiminta on ulkomaisten poimijoiden tulon myötä laajentunut koko Suomeen.

Sienten sato oli viime kesänä vaatimaton. Herkkutattia yritykset ostivat noin 65 000, rouskuja 48 000, korvasientä ja kantarellia kumpaakin noin 11 000 ja muita sieniä vajaa 5 000 kiloa.

Viime kesänä ostetut marja- ja sienimäärät tarkentuvat, kun Maaseutuvirasto saa vuosittaisen MARSI-kyselyn valmiiksi keväällä 2016.

Ostomäärätiedot pohjautuvat Arktisten Aromien jäsenilleen tekemään kyselyyn. Lukuihin eivät sisälly torikaupan osuus ja poimijoiden suoramyynnit ammattikeittiöille ja kuluttajille.

Lue seuraavaksi