Tutkimus: Säännöllinen liikunta vähentää vanhusten sairaalahoitoa vaativia kaatumisia

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan iäkkäille järjestetty liikuntaohjaus vähentäisi terveydenhuollon kustannuksia merkittävästi. Vuonna 2012 hintalappu oli yli 200 miljoonaa euroa.

Kotimaa
Iäkkäämpi nainen pitää käsien yläpuolle voimistelukeppiä.
Juha Kemppainen / Yle

Monipuolinen liikuntaharjoittelu on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi vähentää iäkkäiden henkilöiden vakavia kaatumisia.

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan yksikin lihasvoimaa ja tasapainoa kehittävä harjoituskerta viikossa vähentää sairaalahoitoa vaativien kaatumisvammojen määrää puolella verrattuna niihin, jotka eivät harrasta liikuntaa säännöllisesti.

Tampereen UKK-instituutin tutkimuksessa 70–80-vuotiaat naiset tekivät ryhmäliikuntatunneilla tasapainoa ja ketteryyttä vaativia harjoituksia ja kohensivat lihasvoimaa kuntosalilla kahden vuoden ajan. Verrokkiryhmä ei muuttanut liikuntatottumuksiaan tutkimuksen aikana.

Tutkimuksessa selvisi, että ohjattuun liikuntaan osallistuneet iäkkäät naiset tarvitsivat puolet harvemmin sairaalahoitoa kaatumisen jälkeen kuin verrokkiryhmään kuuluneet.

Vetreä keho pehmentää kaatumista

UKK-instituutin tutkija Radhika Patil arvelee vakavien kaatumisvammojen vähentyvän, koska lihasvoimaa ja toimintakykyä kohentavat harjoitukset saavat kehon eri osat toimimaan tavallista paremmin yhdessä.

– Silloin keho on valmis reagoimaan kaatumiseen ja ihminen pystyy korjaamaan liikettään niin, ettei kaatumisesta tule sairaalahoitoa vaativia vammoja, toteaa Patil.

Vuonna 2012 sairaalahoitoa vaativiin kaatumisvammoihin kului yli 200 miljoonaa euroa.

Radhika Patil

Vaikka UKK-instituutin tutkimus tehtiin vain naisilla, Patil uskoo vahvasti, että tutkimustulos pätee myös miehiin.

Yksi liikuntakerta viikossa näyttää riittävän vakavien kaatumisten ehkäisyyn. Tutkimuksessa ohjattuja harjoituksia tehtiin ensimmäisen vuoden ajan kahdesti viikossa ja toisen vuoden ajan vain kerran viikossa. Vaikutukset kaatumisvammojen vakavuuteen olivat samat.

Itse kaatumista liikunta ei näytä tämän tutkimuksen perusteella ehkäisevän. Patilin mukaan se ei kuitenkaan todista, että liikunta ei voisi vähentää kaatumisten määrää.

Säännöllisellä liikunnalla säästöjä julkisesta taloudesta

Jos yhä useammat ikäihmiset harrastaisivat liikuntaa, se näkyisi sekä ikääntyneiden hyvinvoinnissa että säästöinä terveydenhuollon kustannuksissa.

– Vuonna 2012 sairaalahoitoa vaativiin kaatumisvammoihin kului yli 200 miljoonaa euroa. Jos yksikin lannemurtuma estettäisiin, saataisiin kymmenien tuhansien eurojen säästöt, toteaa Patil.

Patilin mukaan vakavia kaatumisia ehkäisevän liikunnan järjestäminen tulisi hyvin edulliseksi verrattuna siitä saataviin hyötyihin.

UKK-instituutissa harkitaan koulutusten järjestämistä ohjaajille, jotka voisivat vetää ikäihmisille samanlaisia liikuntatunteja kuin tutkimuksessa. Patil korostaa, että tutkimuksessa käytetyt liikuntaharjoitukset eivät ole mitenkään tavallisesta poikkeavia.

– Me vain suunnittelimme liikunnan siten, että tutkimukseen osallistuneet naiset viihtyvät tunneilla kahden vuoden ajan. Moni on halunnut jatkaa tunneilla käymistä tutkimuksen jälkeekin, kertoo Patil.