OECD:n läksy Suomelle: Koulutuksesta leikattava varoen

OECD kiittää Sipilän hallitusta talouden säästöistä ja suunnitelmasta vähentää valtionvelkaa. Talousjärjestön pääsihteeri Angel Gurria kuitenkin varoittaa leikkaamasta liikaa koulutuksesta ja vallankin liian monena vuonna peräkkäin.

politiikka
OECD:n pääsihteeri Angel Gurria OECD:n hallintoministerikokouksessa Helsingissä.
OECD:n pääsihteeri Angel Gurria OECD:n hallintoministerikokouksessa Helsingissä keskiviikkona.Markku Ulander / Lehtikuva

Helsingissä ministerikokousta pitävän rikkaiden teollisuusmaiden talousjärjestön OECD:n pääsihteeri Angel Gurria arvioi Ylen haastattelussa, että Sipilän hallituksen toimet valtionvelan vähentämiseksi ja julkisen talouden tasapainottamiseksi ovat oikealla uralla.

– Tällä hallituksella on paremmat edellytykset saada tavoitteensa läpi kuin edellisellä sateenkaarihallituksella, jonka piti olla mieliksi niin moneen suuntaan, tulkitsee pääsihteeri Gurria Suomen hallituksen mahdollisuuksia.

Gurrian mukaan lisäksi miljardisäästöt ja julkisen talouden rakenneuudistukset antavat tilaa muille ratkaisuille.

– Erityisesti väestön vanheneminen vaatii sitä, että taloudessa on liikkumavaraa ja tilaa toimia, sanoo pääsihteeri Gurria.

Koulutusleikkauksissa piilee vaara

Pääsihteeri Angel Gurria muistuttaa, että Suomi on ollut koulutuksen Pisa-vertailuissa jatkuvasta maailman kärkeä. Gurrian mielestä se on hyvä lisäbonus luoda kilpailukykyä ja tuottavuutta.

– Siksi leikkaukset koulutuksesta hiukan huolestuttavat. Liikaa ja liian monena vuonna peräkkäin ei saa leikata, opastaa Gurria.

OECD:n pääsihteerin arvioi, että koulutuksen suhteen ollaan koko maailmassa vähän sormi suussa, koska ei oikein tiedetä, millaista koulutusta työmarkkinat tulevaisuudessa tarvitsevat.

– Koulusta valmistuvien taidot eivät välttämättä vastaa työmarkkinoiden tarpeita. Se on suuri ongelma, sanoo OECD:n pääsihteeri Angel Gurria.

Tehostaa saa, tasoa ei saa laskea

OECD:n varapääsihteeri Mari Kiviniemi on hänkin Sipilän hallituksen ohjelmaan tyytyväinen. Kiviniemen mukaan kaikki riipppuu siitä, miten nopeasti hallitusohjelman toimet saadaan pantua täytäntöön.

– Sääntelyä on vähennettävä, kilpailua parannettava, kilpailukykyä lisättävä ja etenkin toteutettava Sote-uudistus, luettelee varapääsihteeri Kiviniemi vaatimuslistaa Sipilän hallitukselle.

Myös Kiviniemi on huolisssaan koulutusleikkauksista.

– Koulutuksesta ja tutkimuksesta leikkaaminen aiheuttaa huolta OECD:n näkökulmasta. Leikkaukset on suunnattava tehostamiseen. Niillä ei saa heikentää koulutuksen laatua ja tasoa, sanoo OECD:n varapääsihteeri Mari Kiviniemi.

Suomi on ollut OECD:n jäsen vuodesta 1969. Hallintoministerikokous on nyt ensimmäisen kerran Helsingissä. Kokouksen aiheena on osallistava kasvu.