1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Somaliopiskelijat lähtevät opettamaan käsienpesua synnyinmaahansa

Turvapaikanhakijoina Suomeen saapuneet somaliopiskelijat vievät osaamistaan takaisin Somaliaan. Lähihoitajaopiskelijat työskentelevät sairaalassa ja opettavat paikallisille oikeaa ravitsemusta ja hygieniaa. He haluavat näin auttaa synnyinmaansa asukkaita.

Opiskelijat työskentelevät muun muassa Hargeisan sairaalassa. Kuva: Mirkka Henttonen

Ryhmä somalialaistaustaisia lähihoitajaopiskelijoita lähtee marraskuussa viemään Suomessa oppimaansa tietotaitoa Somaliaan. Kyseessä on Helsingin Diakoniaopiston ja kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n yhteistyö, joka alkoi tänä vuonna.

Haluan viedä Somaliaan Suomessa oppimani taidot.

Shamso Shiikhdoon

Shamso Shiikhdoon on yksi Somaliaan lähtijöistä. Hän tuli Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2009 eikä ole sen jälkeen käynyt synnyinmaassaan.

– Haluan viedä Somaliaan Suomessa oppimani taidot ja saada vielä kokemusta sieltäkin. Ihan mahtavaa mennä sinne, ja olen lähdöstä iloinen, Shamso Shiikhdoon sanoo.

Shamso Shiikhdoon Kuva: Yle

Opiskelijat työskentelevät kaksi kuukautta Hargeisan sairaalassa ja lastenkodissa, jotka sijaitsevat maan pohjoisosassa Somalimaan osavaltiossa.

– Tuntuu mukavalta lähteä omaan kotimaahan, Somalimaahan, vaikka siellä voi olla rankkaa nähdä potilaita ja työ on varmaan rankempaa kuin ajattelenkaan. Somaliassa on niin paljon puutteita, 1990-luvun alussa Suomeen tullut Mona Yussuf toteaa.

Aliravitsemusta ja ripulisairauksia

Siirtolaisuusjärjestö IOM:n projektikoordinaattori Mirkka Henttonen on vieraillut Hargeisassa. Sairaalassa on pula ammattitaitoisesta henkilökunnasta.

– Avainasioita, joissa he pystyvät auttamaan, on hyvä ravitsemus ja hygienia. Opiskelijat opettavat siellä ihan käsienpesua. Näin pystytään pitämään lapsia hengissä. Somaliassa on paljon aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia ja ripulisairaudet ovat todella iso ongelma.

Opiskelijoiden matkat rahoittaa pääosin IOM. Se on jo vuosia tukenut lääkäreiden ja sairaanhoitajien työskentelyä Somaliassa, mutta nyt ensimmäistä kertaa opiskelijoita.

– Lähihoitajien vieminen Somalimaahan on erityisen tärkeätä. Siellä on suuri tarve alan osaajille, jotka toimivat asiakkaan lähellä ja pystyvät edistämään perusasioita, Mirkka Henttonen sanoo.

Kehitysapua ja koulutusvientiä

Helsingin Diakoniaopistossa on opiskelijoita neljästäkymmenestä eri maasta. Rehtorin mielestä opiskelijoiden työskentely Somaliassa on esimerkki edullisesta kehitysavusta. Toiveena on myös lisätä koulutusvientiä.

Haluan auttaa apua tarvitsevia missäpäin maailmaa tahansa.

Mona Yussuf

– Haluamme kehittää kansainvälistä opiskelijavaihtoa ja opiskelijatyötä. Tästä voisi syntyä uudenlainen työmuoto. Ihmiset haluavat auttaa omaa kotimaataan, ja me yritämme tarjota työssäoppimispaikkoja näissä maissa, Helsingin Diakoniaopiston rehtori Marja Pentikäinen sanoo.

Mona Yussuf Kuva: Yle

– Sitä voitaisiin tehdä yhdessä IOM:n, ulkoministeriön ja paikallisten järjestöjen kanssa, Pentikäinen suunnittelee.

Somaliopiskelijoista ajatus kuulostaa hyvältä.

– Haluaisin jatkaa täällä Suomessa opintojani sairaanhoitajaksi tai opiskella ammattikorkeakoulussa kätilöksi. Sitten voin työskennellä joko Suomessa tai Somaliassa, Shamso Shiikdoon sanoo.

 – Minusta on mukava tehdä töitä ihmisten kanssa, ja hoitoala on aina ollut minun alani. Kun valmistun lähihoitajaksi, haluan auttaa apua tarvitsevia missäpäin maailmaa tahansa, Mona Yussuf lisää.