Kättely, suukko vai korealainen katse – näin tervehdit oikein eri maissa

Jo kädenpuristus voi kertoa ihmisestä paljon. Joissakin maissa taas ei kannata edes tervehtiä toista ilman syvempiä aikeita. Koostimme videon, joka esittelee esittäytymistapoja eri puolilla maailmaa.

Kotimaa
Kaksi ihmistä kättelee

Ihminen tekee päätelmiä uudesta tuttavuudesta usein jo tervehdyksen ja kädenpuristuksen perusteella. Tervehtimis- ja kättelytavat vaihtelevat paljon riippuen siitä, missä päin maailmaa kohtaaminen tapahtuu.

Yritystilaisuuksissa kättely on yleinen tapa tervehtiä, mutta halauksien ja poskisuudelmien kanssa on oltava varovaisempi.

Pohjoismaat

Suomessa, Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa liikekumppaneita tervehditään muodollisesti kätellen, vaikka oltaisiinkin jo entuudestaan tuttuja.

Kättelyssä jo käden asento on tärkeä. Hyvänä asentona pidetään ojennettua kättä, jossa sormet ovat yhdessä lukuun ottamatta peukaloa, joka osoittaa ylöspäin.

Kädet työnnetään toisiinsa kiinni niin, että peukalon tyvet koskettavat toisiaan. Puristuksen on oltava päättäväinen, mutta ei liian pitkä. Puristuksen sopiva kesto on noin kolme sekuntia. Käsiä voidaan myös ravistaa yksi tai kaksi kertaa kyynärpäätä liikuttaen. Liiallista vatkausta pitää välttää. Samanaikaisesti katsotaan silmiin.

Suomessa vapaa-ajan tilaisuuksissa tai juhlissa kätellään ensin isäntäväki, sitten pöytäseurue. Emäntä tervehtii aina seisaaltaan.

Pöydän yli ei kätellä, ja käsi lasketaan tervehdysten välillä alas. Kesken aterian ei kätellä, vaan uutta vierasta tervehditään nyökäten.

Kahden pariskunnan kätellessä naiset kättelevät ensin toisiaan, sitten naiset miehiä. Miehet kättelevät toisiaan viimeisenä.

Venäjä ja Baltia

Venäjällä fyysinen kontakti tervehtimisen yhteydessä on yleensä vain miesten juttu. Virallisissa tapaamisissa miehet kättelevät keskenään, mutta naiskumppaneita tervehditään vain sanallisesti.

Ovikynnyksen yli kättelemisen sanotaan tuottavan huonoa onnea. Miesten välisissä kohtaamisissa voidaan olla hyvinkin tunteikkaita, sillä miesystävykset tervehtivät toisiaan usein suukoin.

Baltian maissa oikea tapa tervehtiä on nopea kättely, mutta muita kosketuksia pidetään Baltiassa henkilökohtaiselle reviirille astumisena.

Keski-Eurooppa

Brittiläiset liikekumppanukset tervehtivät kättelemällä ensimmäistä kertaa tavatessaan. Kun on tunnettu jo vähän pidempään, tervehdykseen riittää pieni nyökkäys.

Alankomaissa puolestaan hierarkialla tai akateemisilla tutkinnoilla ei ole väliä. Bisnestapaamisissa kätellään, mutta jos osapuolet tuntevat toisensa paremmin, muodollisuus unohdetaan ja tervehtiminen hoidetaan kolmella poskisuudelmalla.

Ranskalaiset pitävät myös suukottelusta. Poskisuudelmia harrastetaan kuitenkin vain yksityisessä tapaamisessa tai saman statuksen omaavien ihmisten kesken. Yleisenä tervehdyksenä puristetaan kättä kevyesti ja katsotaan silmiin, mutta kättä ei saa vatkata kovakouraisesti.

Etelä-Eurooppa ja Etelä-Amerikka

Etelä-Euroopassa ja Etelä-Amerikassa on yleisempää tervehtiä lämpimällä halauksella ja lisätä poskisuukot vielä molemmille poskille. Italiassa halauksia ja poskisuukkoja harrastetaan vain läheisten tuttavien kanssa.

Etelä-Amerikan tyypillinen tervehdysrituaali on pidempää laatua: ystävää tavatessa ensin kätellään, sitten halataan lämpimästi ja vaihdetaan poskisuukot. Tämän jälkeen kätellään lisää ja lopulta taputetaan ystävää olalle.

Aasia

Aasiassa kohtelias käytös on tärkeä osa kulttuuria maasta riippumatta. Japanissa fyysinen kosketus kuten kättely, taputus olalle tai suukko on totaalinen etikettivirhe. Oikea tapa tervehtiä on pieni päännyökkäys selkä suorana.

Nyökkäys on oikea tapa myös Kiinassa, mutta perinteiseen tervehtimiseen liiketapaamisissa kuuluu myös käyntikortin antaminen. Käyntikortti kuuluu antaa molemmilla käsillä, ja samalla pitää lausua nimensä. Käyntikorttia kannattaa heti sen saatuaan tutkia hieman, sillä muuten vaikuttaa epäkohteliaalta.

Koreassa jo itse tervehtiminen on hyvä merkki, sillä siitä alkaa kestävä tuttavuus. Koreassa ei esittäydytä ollenkaan, jos vastapuoli ei kiinnosta.

Lähteet: Wikikko, Rantapallo.fi