Vanhemmat pitkälti maksumiehinä – junioreiden valmentamiseen käytetään yhä enemmän rahaa

Urheiluseurojen juniorijoukkueiden valmentajat saavat yhä useammin palkkaa tekemästään työstä. Raha palkkaa varten tulee lähinnä vanhemmilta.

urheilu
Jalkapalloa ollaan potkaisemassa
Mari Siltanen / Yle

Osa junioriurheilijoiden valmentajista saa tänä päivänä palkkaa tekemästään työstä. Raha palkkaa varten saadaan monista eri lähteistä.

– Raha tulee pääosin vanhemmilta, mutta myös seuroilta ja sponsoreilta. Seura saattaa rahoittaa toimintaansa erilaisilla talkootöillä, mutta vanhemmathan usein ovat niitä tekemässä. Urheiluseura on yhtä kuin me, lasten vanhemmista ja toimijoista se muodostuu, Valon seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja kertoo.

Vanhempien kukkarolla käymisessä on yksinkertainen syy.

– Kuka muukaan junioreiden valmentajat voisi maksaa? Seura ei juurikaan saa rahaa mistään, kunnalta tulee yleensä pieni avustus, mutta se ei riitä kuin tilavuokriin jos niihinkään. Jos seura ei löydä sponsoreita, niin rahan on tultava jostain, jos halutaan toimintaan. Toki seura voi myydä palveluita, joista se saa rahaa. Kuten esimerkiksi uimaseura voi järjestää uimakouluja.

Aikuisten huippu-urheilijoiden valmennuskustannukset menevät lajista riippuen usein joko urheilijalta itseltään tai sponsoreilta.

Isoimmilla seuroilla paremmat mahdollisuudet

Lajeista taitoluistelu on juniorivalmentajien palkkaamisessa uran uurtaja, sillä sen parissa työskenteleville päätoimisille valmentajille on perinteisesti maksettu palkkaa. Mutta monessa lajissa yhä edelleen valmentaminen hoidetaan talkootyönä.

– Valitettavasti vielä tänä päivänä ei onnistu kaikissa lajeissa juniorijoukkueelle päätoimisen valmentajan palkkaaminen. Lisäksi osa palkatuista juniorivalmentajista saama korvaus on minimaalisen pieni verrattuna työn määrään ja siihen kulutettuun aikaan, Valon seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja mainitsee.

Nuoria venäläisiä taitoluistelijoita harjoittelemassa Imatran jäähallissa.
Taitoluistelussa perinteisesti juniorivalmentajille on maksettu palkkaa.Mikko Savolainen/Yle

Yleisesti ottaen isommilla seuroilla on paremmat mahdollisuudet palkata juniorivalmentaja, koska junioreita on enemmän.

Asiassa on tapahtunut muutosta, koska ennen kaikki tehtiin talkootyöllä. Alajan mukaan nykyään halutaan jo enemmän maksaa korvausta heille, jotka käyttävät valmentamiseen aikaan. Ja tämä vaikuttaa olevan suuntauksena.

– Uskon, että tulevaisuudessa palkattuja juniorivalmentajia on yhä enemmän. Urheiluun tulee ammatteja lisää, esimerkiksi viime vuosina päätoimisten työtekijöiden määrä on seuroissa kasvanut. Laatu kasvaa ja ihmisten vapaa-aika on vähissä, joten se auttaa kun joku tekee töitä päätoimisesti. Urheiluseurat ovat tällä hetkellä hyvä työllistäjä, Alaja mainitsee.

Jymy-Pesiksellä vaihtelevia käytäntöjä

Sotkamon Jymy-Pesiksellä juniorijoukkueiden määrä vaihtelee vuosittain 10–15 joukkueen välillä. Junioreiden valmentajien palkkojen suhteen seuralla on vaihtelevia käytäntöjä.

– Joskus osaava vanhempi valmentaa talkoolaisena, mutta sitten valmentajina on myös nuoria pelaajia, joille maksetaan kulukorvausta tai palkkioita sopimuksesta riippuen, seuran puheenjohtaja Unto Väisänen kertoo.

Urheiluseura on yhtä kuin me, lasten vanhemmista ja toimijoista se muodostuu.

Eija Alaja

Raha valmentajalle saadaan kolmesta eri lähteestä: seuran kausimaksusta, yhteistyökumppaneilta sekä tekemällä töitä esimerkiksi Jymyn Superpesispeleissä.

– Joukkueet ovat meillä aika itsenäisiä, eli osalla joukkueista on esimerkiksi omia sponsoreita seuran yhteisten lisäksi. Valmennus on pieni kustannus verrattuna matkustamiseen ja pelaamiseen. Etenkin vanhemmissa juniorijoukkueissa maanteille palaa paljon rahaa.

Jymy-Pesiksessä on pidetty tärkeänä, että nuorille maksetaan palkkio valmennustyöstä.

– Meidän yksi tärkeä tehtävä on opettaa ja kasvattaa nuoria työntekoon. Siihen kuuluu olennaisena osana, että pientä palkkiota maksetaan, Väisänen mainitsee.