Taviksen palkoilla verosuunnittelu jää pikkusummiin

Kansalainen aprikoi, miksi monien rikkaiden varakkuus ei näy verotiedoissa. Myös osa yrityksistä tuntuu maksavan vähän veroja. Taikasana on verosuunnittelu. Voiko tavallinen kansalainen minimoida veronsa suunnittelulla? Pystyykö niin tekemään, jos ainoa tulonlähde on kuukausipalkka?

verotus
Steleitä, kolikko.
Derrick Frilund / Yle

Palkansaajan silmissä kiiluvat euron kuvat hälvenevät nopeasti, kun kuuntelee Veronmaksajain keskusliiton verolakimies Tuomo Lindholmia. Hänen mukaansa tavallisen palkansaajan kohdalla verosuunnittelu on melko pientä, mutta tietämätön voi hävitä laillista rahaa.

Onko se moraalisesti oikeinkaan, että yrittää – vaikkakin laillisen keinon – kantaa mahdollisimman pienen korren yhteiskunnan kekoon, ja luikerrella verojen maksamisesta.

Luikertelu on väärä sana. Jos laki on olemassa, ja sitä noudattamalla päätyy johonkin, se on silloin lainsäätäjän tahto.

Verolakimies Tuomo Lindholm, Veronmaksajain keskusliitto

– Luikertelu on väärä sana. Jos laki on olemassa, ja sitä noudattamalla päätyy johonkin, se on silloin lainsäätäjän tahto, toteaa Tuomo Lindholm.

Voiko kotitalousvähennyksellä harrastaa laillista verosuunnittelua?

Palkansaajan verosuunnittelu on lähinnä sitä, että muistaa laittaa veroilmoitukseensa ne vähennykset, jotka on oikeutettukin saamaan. Ja kun veropäätös tulee, muistaa tarkistaa onko verottaja ne hyväksynyt.

– Matkakustannukset varsinaiselle työpaikalle ja kotiin, töihin liittyvät tulonhankkimiskulut: itse maksetut työvälineet, ammattikirjallisuus, työhuonevähennykset, koulutusmenot. Jokainen palkannauttija saa automaattisesti tulonhankkimisvähennyksenä 620 euroa. Ylimenevä osuus kannattaa ilman muuta laittaa veroilmoitukseen, että saa vähennykset itselleen.

Moni teettää remonttia ja halua tietysti hyödyntää kotitalousvähennyksen. Voiko sillä tehdä laillista verosuunnittelua? Jos vaikka suunnittelisi sen kätevästi kahdelle eri kalenterivuodelle. Pyytäisi remppafirmalta, että eiköhän jaeta lasku loppuvuodelle ja tammikuulle, kun muutenkin on joulun alla niin monta rahanreikää…

Ei onnistu. Ei ole laillista verosuunnittelua, vaan verottajan sumuttamista ja veronkiertoa, koska normaaleista maksuehdoista on poikettu olennaisesti. Verolakimies Tuomo Lindholm siteeraa verottajan ohjetta:

– Jos vähennyksen oikeuttaman suorituksen maksuaikataulua järjestetään keinotekoisesti kotitalousvähennyksen saamiseksi peräkkäisinä vuosina, voidaan asiaan puuttua veronkiertosäännösten nojalla.

Kansaa kiinnostaa perintöveron junailu

Verosuunnitteluun tarvitaan tietoa. Täytyy tuntea lain kiemurat ja säädökset, että niitä voi laillisesti hyödyntää. Veronmaksajain keskusliitto neuvoo jäseniään monissa kysymyksissä. Nyt halutaan harrastaa verosuunnittelua esimerkiksi perintöveron kohdalla.

– Tänä päivänä suunnitellaan paljon kuinka omaisuus jätetään jälkipolville. Tehdäänkö se jo eläessä? Mitä kannatta tehdä? Kauppakirja, lahjakirja, testamentti vai ei mitään asiakirjoja, verolakimies luettelee.

Pitää miettiä milloin myy, jos on tappiollista omaisuutta. Nythän yksi, mikä koskettaa valtavaa määrää kansaa on se, että mille vuodelle verottaja tulee hyväksymään Talvivaara-tappioita

Tuomo Lindholm

Entä jos palkansaajalla on palkkansa lisäksi vähän muutakin? Jonkin verran pääomatuloja, esimerkiksi osakeomistuksia, metsätuloja, sijotusasunto?

– Myyntitappioiden vähennysoikeuteen on tulossa parannus. Nyt on ollut sääntö, että pörssiosakkeilla tehty tappio on voitu vähentää vain luovutusvoitosta. Tilanne muuttuu vuodenvaihteessa. Kaikki ensi vuonna syntyvä luovutustappio (vaikkapa pörssiosakkeilla tehty), voidaan tehdä pääomatuloista. Se parantaa veronmaksajan asemaa siinä mielessä, että luovutustappio on tehtävissä vaikkapa vuokratuloista, metsätalouden pääomatuloista tai osinkojen pääomatulomäärästä, neuvoo Tuomo Lindholm.

Lindholm pohtii myös jaksottamiskysymyksiä.

– Pitää miettiä milloin myy, jos on tappiollista omaisuutta. Nythän yksi, mikä koskettaa valtavaa määrää kansaa on se, että mille vuodelle verottaja tulee hyväksymään Talvivaara-tappioita.