Venäjällä testataan matkaa Kuuhun: Kuusi naista kokeilee elämää "avaruusaluksessa"

Kokeessa ainutlaatuista on miehistön sukupuoli. Tutkijat haluavat selvittää, onko naisten selviämisessä avaruuslennosta eroja miesmiehistöön nähden.

tiede
Valentina Tereškova
Venäläisiä naisia on ollut avaruudessa oikeastikin. Valentina Tereškova oli vuonna 1963 kaikkien aikojen ensimmäinen nainen avaruudessa. Sergei Tširikov / EPA

Kuun asuttamista suunnittelevalla Venäjällä on aloitettu koe, jossa kuuden naisen joukko kokeilee elämää avaruusaluksen olosuhteissa.

22–34-vuotiaat naiset viettävät kahdeksan päivää Moskovan lähellä sijaitsevaan biolääketieteelliseen keskukseen rakennetussa avaruusaluksen jäljitelmässä. Siellä on kansainvälisen avaruusaseman ISS:n tavoin muun muassa keittiö, kylpyhuone ja kuntosali.

Naiset osallistuvat 30 kokeeseen, joilla pyritään selvittämään ihmismielen ja -kehon reaktioita avaruuslentoon ja ahtaisiin tiloihin. Kamerat seuraavat naisia herkeämättä, ja heille tehdään muun muassa stressitason mittauksia.

Illalla luetaan ja pelataan

Ajasta kolme päivää kuluu "menomatkaan", kaksi "Kuun kiertoradalla" ja kolme "paluuseen. Ajanvietteeksi uutterien työpäivien jälkeen on varattu kirjoja, pelejä ja elokuvia.

Luna-2015-projekti ei suinkaan ole lajissaan ensimmäinen eikä pitkä: vuonna 1967 jäljiteltiin 12 kuukauden oleskelua avaruudessa. Kokonaan naispuolinen miehistö sen sijaan on poikkeuksellinen. Uutistoimisto Tass pitää olennaisena mainita, että meikit oli jätettävä "Maahan".

Tutkijoita kiinnostaa muun muassa se, muuttuuko asukkien kipukynnys, kertoo uutiskanava RT:n (siirryt toiseen palveluun) runsaasti kuvitettu artikkeli.

Venäjä ja Eurooppa aikovat asuttaa Kuun

Venäjän avaruushallinto Roskosmos kaavailee Kuuhun miehitettyjen lentojen lisäksi myös asutusta. Siihen valmistaudutaan yhteistyössä Euroopan avaruusjärjestön Esan kanssa. Ensimmäinen lento on määrä tehdä viiden vuoden päästä.

Uudet Lunat jatkavat Neuvostoliiton avaruusohjelman jalanjäljissä. Neuvostoliitto pyrki 1960- ja 1970-luvuilla Kuun kiertoradalla, ja kuuasemakin oli kaavailuissa, mutta vain yhdysvaltalaisten onnistui laskeutua Kuun kamaralle.

Nyt Yhdysvallat on kiinnostuneempi Marsista kuin Kuusta. Avaruushallinto Nasa ilmoitti äskettäin, että ensimmäiset uudisasukkaat lähetetään Marsiin 2030-luvulla.

Lähteet: Tass, Yle Uutiset