Raha ei lisäänny pankkitilillä – taviksen kannattaisi ryhtyä sijoittajaksi

Ne, jotka puhuvat pörssin kuolemasta, pelottelevat tavallisia ihmisiä, sanoo Osakesäästäjien keskusliiton jyväskyläläinen hallituksen jäsen. Häntä surettaa, että tavallisten ihmisten palkastaan säästämät rahat eivät tuota.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Jorma Kokko Jyväskylästä tunnetaan sijoitusneuvoistaan. Hän on jo pitkään puhunut tavallisia ihmisiä osakesäästäjiksi ja hän suree sitä, miten harvinaista se edelleen on.

Juuri nyt pörssikurssit sahaavat edestakaisin, mikä luo epävarmuutta sijoitusmaailmaan.

– Epävarmuus on laskenut osakkeiden hintoja, ne eivät nyt ole kovin korkeita, mutta ei niitä halvoiksikaan voi sanoa. Keskimääräistä, arvioi Kokko.

Kokon mielestä tavallisen säästäjän rahojen pitäisi olla sijoitettuna osakkeisiin pitkällä tähtäimellä.

– Jos nyt pistää rahansa hyvin hajautettuun indeksirahastoon, niin ne ovat minun mielestäni kohtuullisen hyvin turvassa. Lyhytaikaisia riskejä ei kannata ottaa, hän ohjeistaa piensijoittajia.

Suomessa sijoituskulttuuri on vielä varsin nuorta. Jorma Kokon mukaan toimintaan liittyy turhia pelkoja. Hän vetoaa tutkimustietoon ja sanoo, että osakesijoittaminen tuottaa aina paremmin kuin joukkolainat, joita kuitenkin pidetään riskittömämpänä.

– Kun sijoitushorisonttia venytetään kymmeneen vuoteen, jopa pitemmälle, niin osakkeet ainakin menneisyydessä ovat tuottaneet tuplaten enemmän kuin korkopaperit ja pienemmällä riskillä. Tätä ei oikein ymmärretä. Silloin kun puhutaan osakkeiden riskeistä, tarkoitetaan lyhyen tähtäimen riskiä. Sitä niissä tietenkin on ja sen takiahan ne tuottavatkin paremmin, kun niissä on lyhyellä tähtäimellä riskiä. Riskit kuitenkin vähenevät mitä pitempään säästää.

Jorma Kokko tähdentää etenkin nuorten säästämistä. Hänen mukaansa nuorten pitäisi nyt suosia osakepohjaisia indeksirahastoja.

– Sijoituksia ei sitten kannata jatkuvasti vilkuilla vaan antaa ajan tehdä rahalle tuottoa. Minua harmittaa, kun tavallisten ihmisten rahat ovat pankkitilillä, missä niistä saa äärettömän huonoa tuottoa. Tavallisia ihmisiä pelotellaan turhaan sijoittamisesta.

Kokko ei sijoittaisi nyt metsäteollisuuteen

Metsäteollisuuden osakkeet ovat jo jonkin aikaa nousseet pörssissä tasaisesti. Keski-Suomessa piensijoittajat innostuivat metsäteollisuudesta kevään korvalla ja ostivat innokkaasti Äänekosken biotehtaan rakentamispäätöksen innoittamina Metsä Boardin osakkeita.

Toissapäivänä UPM tiedotti loistavasta tuloksestaan, mutta vastoin odotuksia pörssikurssit alkoivatkin laskea. Jorma Kokko Osakesäästäjien keskusliiton hallituksesta sanoo, että metsäteollisuudessa eletään nyt parhaita aikoja ja lasku on vääjäämättä edessä. Hän kehuu keskisuomalaisten piensijoittajien  keväistä pelisilmää.

– Piensijoittajat olivat ihan oikeaan aikaan liikkeellä eli he ostivat silloin, kun hinnat olivat vielä kohtuulliset. Itse en tässä vaiheessa enää ostaisi, nyt on myöhäistä. Metsäteollisuus on vahvasti suhdanneherkkä. Kun ollaan huipulla niin silloin tehdään todella kovaa tulosta, mutta sitten kun tullaan alas niin kyllä tulos varsin vaatimaton tulee olemaan.