1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Pullamössösukupolvi saa rautaa suuhun – hiekanmurusia sisältävä leipä voisi ohjata hampaat oikeaan suuntaan

Hammaslääkäri kehottaa hankkimaan purulihaksille töitä, sillä liian pehmeä ruoka aiheuttaa purentavirheitä ja passittaa oikojalle. Pullamössösukupolvet ovat saaneet alkunsa jo vuosikymmeniä sitten. Keskiajalla ei purentavirheistä kärsitty, sillä silloin oli luonnollista jyrsiä ruokaa.

terveys
Hammasraudat
YLE

Joka kolmas koululainen joutuu nykyään hammasoikojan käsittelyyn. Yksi yleisimmistä syistä purentavirheiden yleistymiseen on länsimainen, liian pehmeä ruoka, kertoo johtava ylihammaslääkäri Martti Lilja Kokkolan terveyskeskuksesta.

– Ruoka on niin pehmeää, ettei hampaita enää tarvita siihen käyttöön, mihin ne on tarkoitettu, Lilja sanoo.

Toista oli keskiajalla. Silloin oli tavallista jyrsiä ja riipiä ruokaa hampailla – esimerkiksi kuivaa leipää, jossa saattoi olla hiekanmurusiakin mukana. Tämä näkyy keskiaikaisissa kalloissa: ei purentavirheitä.

– Hampailla oli silloin töitä. Toisaalta silloin ruoka myös kulutti hampaanvälejä, ja silläkin hampaat mahtuivat suuhun, Martti Lilja lisää.

Ruoka on niin pehmeää, ettei hampaita enää tarvita siihen käyttöön, mihin ne on tarkoitettu.

Martti Lilja

Olisiko siis parempi siirtyä keskiaikaiseen ruokaan?

– Voisi olla, silloin ei olisi sokeriakaan niin kuin nykyään. Hampaat olivat ehjiä, kuluneita toki, ja sekin voisi olla ongelma. Hampaat eivät olisi niin fiksun näköiset, ja aikaa myöten ne kuluisivat ientasalle. Ei sekään ole mikään ihanne, Lilja muistuttaa ja jatkaa: ainakin porkkanaa kannattaisi popsia, kuten lastenlaulussakin neuvotaan.

Kylmä ilma aiheuttaa avopurentaa

Ravinto ei ole ainoa syypää purentavirheisiin. Myös geenit vaikuttavat: kun lapsi saa äidiltä hampaat ja isältä leuan, ei yhtälö aina toimi.

Purentavirheistä voi kiittää myös Suomen talvea, allergioita ja flunssia. Ne kaikki aiheuttavat suun kautta hengittämistä, mikä taas saa hampaat kääntymään avopurentaan.

Yleisimpiä suomalaisten purentavirheitä ovat erilaiset ahtaudet ja leukojen epäsuhdat.

Jos jotain huonoa, niin hyvääkin: Suomessa koululaisten hampaita oiotaan herkästi. Se ei ole mikään itsestäänselvyys.

Lue seuraavaksi