Uusi muinaisjäännös löytyi Siilinjärven Kasurilassa

Arkeologiset kaivaukset ovat alkaneet Kasurilassa. Uudet tulokset saattavat vaikuttaa alueen tulevaan käyttöön.

kaivaukset
Arkeologisia kaivauksia.
Varpu Mäntymäki / Yle

Siilinjärven Kasurilassa on löytynyt uusi, kiinteä muinaisjäännös. Löytöpaikka on Kasurilan laskettelurinteiden vastapäisellä pellolla. Alustavien tietojen perusteella kyseessä olisi jopa rautakaudelta 1800-luvun puolivälin käytössä ollut asuinpaikka. Nykyisin pellolla on viljelty perunaa.

Kasurilassa on myös toinen, jo aiemmin tunnettu muinaisjäännöskohde, Vilholan kivikautinen asuinpaikka.

Kasurilassa on aloitettu tällä viiikolla arkeologiset koekaivaukset ja ne jatkuvat sään salliessa kaksi viikkoa. Nopea talventulo siirtää kaivaukset kevääseen. Kaivauksissa selvitetään muinaisjäännöskohteiden laajuus, säilyneisyys ja sisältö.

Arkeologi Ville Laakson mukaan harrastaja löysi pellolta kolme vuotta sitten metallinpaljastimella pronssisen kamman. Kampa oli noin 1 000 vuotta vanha viikinkiajalta.

Lisätutkimuksia mahdollisesti tulossa?

Nyt tehtävillä kaivauksilla selvitetään onko pellolla arkeologisesti ja tieteellisesti jotain niin merkittävää, että paikkoja on tutkittava vielä tarkemmin. Tutkittava alue on kooltaan noin 100 metriä x 100 metriä.

Kaivauksista saatavat tiedot saattavat vaikuttaa alueen vireillä olevaan yleiskaavoitukseen ja tulevaan asemakaavoitukseen.

Tutkimusalue on pääosin Siilinjärven kunnan omistuksessa. Siilinjärvi on suunnitellut alueelle asuinrakentamista.