1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Somaliyrittäjä tykittää: Rakennusliitto syyllistyy rasismiin

Miksei Rakennusliitto hyväksy turvapaikanhakijoiden pikakouluttamista rakennusalalle? Tätä hämmästelee työvoimanvuokrausfirmaa pyörittävä yrittäjä Abdi Osman. Osmanin mielestä Rakennusliiton kielteinen kanta Rakennusteollisuuden aloitteeseen johtuu rasismista.

Abdi Osman Kuva: Yle

Rakennusteollisuus julkisti kolme viikkoa sitten idean siitä, että Suomessa pikakoulutettaisiin lähivuosina massoittain turvapaikanhakijoita rakennusalan töihin. Rakennusteollisuuden mukaan jopa kymmeniä tuhansia maahanmuuttajia voitaisiin kouluttaa alalle. Työntekijäpuolta edustavan Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi tyrmäsi ajatuksen suoralta kädeltä epärealistisena.

Somaliassa syntynyt yrittäjä Abdi Osman on pyörittänyt pääasiassa rakennusalalla toimivaa työvoimanvuokrausfirmaa 14 vuotta. Osman hämmästelee Rakennusliiton asennetta, koska hänen oman kokemuksensa mukaan Suomessa on rakennusalalla jo nyt työvoimapula, joka pahenee vuosi vuodelta.

– Idea turvapaikanhakijoiden kouluttamisesta rakennusalalle on pitkästä aikaa ensimmäinen positiivinen asia, mitä olen kuullut Suomessa. Olen hyvin ilahtunut siitä, sanoo Abdi Osman.

Hänen mielestään Suomi on vuosikaudet kasvattanut turvapaikanhakijoita passiivisuuteen.

– Kun turvanpaikanhakija on saapunut Suomeen, hänet on aina ennen lähetetty Suomen kielen kursseille. Hänen aikansa on kulunut nukkumiseen ja kaikenlaisten turhien asioiden opettelemiseen ilmaiseksi. Nyt jos heille annettaisiin heti tuoreeltaan rakennusalan ammattikoulutus, niin se olisi erittäin hyvä juttu.

Osman ihmetteleekin Rakennusliiton linjaa.

– Jos nyt olisi mahdollista saada sellaisia uusia maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita koulutukseen, jotka eivät ole vielä oppineet nukkumaan, niin on hämmästyttävää, jos rakennusliitto sen estää. Miksi liiton mielestä on järkevämpää roikuttaa ihmisiä sosiaaliturvan varassa vuosikaudet?

Osmanin yritys Horn Afrik työllistää nyt 80 ihmistä. Lähes kaikki firman työntekijät ovat ulkomaalaistaustaisia. Suomalaisia työntekijöitä yrityksen on ollut äärimmäisen vaikea löytää kohteisiinsa.

– Olen yrittänyt löytää meille töihin myös kantasuomalaisia. On vaikea saada suomalaisia töihin. Ei heitä riitä. Jos asiakas pyytää minulta vaikka kymmentä timpuria työhön kuukauden päästä, en pysty heitä saamaan, kertoo Abdi Osman.

Vaikka Osman tietää, ettei Rakennusliitto ole työnvälitysfirma, hän on soittanut sinne silloin tällöin koettaessaan löytää kantasuomalaisia ammattilaisia työkohteisiinsa.

– Soitin sinne viimeksi eilen, kun asiakas haluaisi löytää meidän kauttamme 10–15 hitsaria. Ajattelin ensin etsiä suomalaisia ihmisiä. Soitin liittoon ja kysyin, onko heidän tiedossaan sellaisia työttömiä ihmisiä. En ole saanut myönteisiä vastauksia. Nyt me etsimme ammattilaisia Virosta ja Latviasta. 

Abdi Osmanin mielestä Rakennusliiton kielteinen kanta turvapaikanhakijoiden pikakoulutukseen johtuu rasismista.

– Tuo Rakennusliiton ajatus koskee yhtä ryhmää, kaukaisten maiden ihmisiä. Mielestäni se on rasistinen ajatus. Se on rasistinen, jos he kieltävät tänne tulevilta syyrialaisilta, somalialaisilta ja afganistanilaisilta turvapaikanhakijoilta heidän kouluttamisensa. Se on törkeä asia. Jos heidän mielestään noiden ihmisten on elettävä sosiaaliturvan varassa, niin ei yhteiskunta enää pyöri. Ihmisiä pitää kouluttaa ja jokaisen heistä tulee elättää itsensä ja kantaa oma vastuunsa.

Abdi Osman toteaa, että Suomessa on työssä tuhansia rakennustyöläisiä Suomen lähialueen maista, esimerkiksi Venäjältä, Puolasta, Virosta ja muista Baltian maista.

– Ei Rakennusliitto puhu heistä koskaan tuossa samassa sävyssä, huomauttaa Osman.

_A-studio käsittelee aihetta _TV1:ssä klo 21.05.