Ennätyksiä rikkova astronautti viimeistelee ISS:ää kaupallisia lentoja varten – video

Keskiviikkoinen avaruuskävely oli ensimmäinen kahdelle yhdysvaltalaiselle astronauteille. Operaation aikana kaksikko muun muassa valmisteli avaruusasemaa tulevia kaupallisia lentoja varten sekä asetti suojan aseman antimateriailmaisimelle. Vähän avaruuskävelyn jälkeen Scott Kelly rikkoo myös erään yhdysvaltalaisten astronauttien ennätyksen.

Ulkomaat
Scott Kellyvalmistautuu avaruuskävelyyn kansainvälisellä avaruusasemalla.
Nasan astronauttien Scott Kellyn ja Kjell Lindgrenin avaruuskävely kesti kuusi ja puoli tuntia. Kävely oli molemmille ensimmäinen. Kuvassa Scott Kelly valmistautumassa avaruuskävelyyn.

Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä olevat Nasan astronautit Scott Kelly ja Kjell Lindgren aloittivat avaruuskävelynsä puoli kolmelta iltapäivällä Suomen aikaa. Avaruuskävely on molemmille ensimmäinen.

Astronauttien on määrä tehdä toinen avaruuskävely 6. marraskuuta.

Kuusi ja puoli tuntia kestäneen avaruuskävelyn aikana astronautit tekivät asemalle lukuisia huoltotöitä ja valmistelivat sitä tulevia kaupallisia avaruuslentoja varten.

Telakoitumisasemat valmiina ennen vuotta 2017

Nasa oli toivonut, että kaksi uutta telakoitumisasemaa olisi saatu asennettua asemalle tämän vuoden loppuun mennessä, jotta Boeingin ja SpaceX-yhtiön kehittelemillä avaruusaluksilla olisi paikka, johon ne voisivat telakoitua asemalla. Ensimmäiseen telakoitumisasemaan tarkoitetut osat kuitenkin menetettiin tuhoutuneella SpaceX-yhtiön rahtilennolla kesäkuussa.

Nasa uskoo silti, että telakoitumisasemat ovat valmiina ennen kuin Boeing ja SpaceX aloittavat koelennot vuonna 2017.

Astronautit asensivat avaruuskävelyn aikana myös suojan ISS:n 1,8 miljardin euron arvoiseen hiukkasilmaisimeen, jonka on tarkoitus antaa lisää tietoa tiedemiehille muun muassa antimateriasta.

Kellyn identtinen veli kuljetti ilmaisimen avaruusasemalle

Hiukkasilmaisin kuljetettiin asemalle vuonna 2011 Nasan toiseksi viimeisellä sukkulalennolla. Lennon komentaja oli Scott Kelly identtinen kaksonen Mark Kelly, joka on nyttemmin eläkkeellä astronautin työstään.

Hän kehotti veljeään ennen avaruuskävelyä olemaan varovainen, mutta silti nauttimaan avaruuskävelystä.

– Muista ottaa hyvä selfie! hän kehotti Twitterissä.

Kelly rikkoo jo toisen astronauttien ennätyksen

Kellystä tulee torstaina pisimpään avaruudessa yhtäjaksoisesti ollut yhdysvaltalainen astronautti. Astronautti Michael Lopez-Alegrian hallussa ollut edellinen ennätys 215 päivää, kahdeksan tuntia ja 22 minuuttia rikkoutuu torstaina aamuyöllä Yhdysvaltain itärannikon aikaa. Ennätys oli peräisin vuodelta 2007.

Kelly on ollut avaruusasemalla tämän vuoden maaliskuusta lähtien. Hän ja venäläinen kosmonautti Mihail Kornienko viettävät ISS:llä vuoden osana tulevien Mars-lentojen valmisteluja.

Aiemmin tässä kuussa Kelly rikkoi toisen yhdysvaltalaisennätyksen, kun hänestä tuli kaikkiaan pisimpään avaruudessa ollut astronautti. Tuolloin hän oli ollut avaruudessa 383 päivää kaikkiaan neljän eri avaruuslennon aikana. Palatessaan maahan hän on viettänyt avaruudessa kaikkiaan 522 päivää.

Se on kuitenkin edelleen huomattavasti vähemmän kuin voimassa oleva maailmanennätys. Venäläinen Valeri Poljakov vietti Venäjän vanhalla Mir-avaruusasemalla 14 kuukautta vuosina 1994 ja 1995.

Avaruusasema kiertää maapalloa noin 400 kilometrin korkeudessa ja sen on tarkoitus olla toiminnassa ainakin vuoteen 2024 saakka.

Lähteet: Reuters, AP