Kiinan kommunistinen puolue yrittää olla hip – propagandavideolla seikkailee Einstein, hippibussi ja dinosaurus

Musiikkivideolla seikkailee Kiinan presidentin Xi Jingpingin lisäksi muun muassa fyysikko Albert Einstein, koira, ananas ja diplodocus-dinosaurus. Videon tarkoituksena on kertoa kommunistisen puolueen viisivuotissuunnitelmasta.

Ulkomaat
Kiinan valtion mainos Youtubessa.
Youtube

Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua on julkaissut musiikkivideon, jossa yksipuoluejärjestelmän päätöksenteosta kerrotaan poikkeuksellisella tavalla.

Esimerkiksi YouTubesta löytyvällä videolla (siirryt toiseen palveluun) esiintyvät hahmot puhuvat ja laulavat amerikkalaisella aksentilla.

– Hei tyypit, oletteko kuulleet, mitä Kiinassa on meneillään?

– Presidentti Xi Jinpingin uusi tyyli?

_– Kyllä ja muutakin!, _videolla esiintyvät hahmot sanovat.

Laulun kertosäkeessä toistetaan useaan otteeseen numerot 13 (shisan) ja viisi (wu). Niillä viitataan kohta julkistettavaan Kiinan 13:een viisivuotissuunnitelmaan.

Kiinan kommunistiselle puolueelle viisivuotissuunitelma on tapa kertoa tulevista yhteiskunnallisista suunnitelmista.

1970-luvun psykedeelistä estetiikkaa jäljittelevällä videolla seikkailee muun muassa kumiankka, irralliset huulet ja Volkswagenin pikkubussi.

Tunnistettavia hahmoja ovat Kiinan presidentin Xi Jinpingin lisäksi fyysikko Albert Einstein sekä brittimuusikko David Bowien luoma roolihahmo Ziggy Stardust.

Hämmentäviä propagandavideoita

Uutistoimisto AFP:n mukaan videon on tehnyt Fuxinglushangin animaatiostudio. Vähän tunnettu tuotantoyhtiö on tehnyt aikaisemmin Kiinan kommunistipuolueelle mainosvideoita, joilla pyritään vaikuttamaan ulkomaalaiseen yleisöön.

Myös uusimmalla musiikkivideolla yritetään selvästi tavoitella yleisöjä Kiinan ulkopuolella.

Kiinan propagandakoneisto on aikaisemminkin julkaissut huomiota herättäviä videoita. Osa julkaisuista on aiheuttanut lähinnä hämmennystä.

Kiinan presidentin Xi Jinpingin vieraillessa syyskuussa Yhdysvalloissa kommunistisen puolueen äänitorvi Kansan päivälehti julkaisi videon, jossa Pekingissä opiskelevat ulkomaalaiset opiskelijat ylistävät Kiinan johtajaa.

Videolla (siirryt toiseen palveluun)amerikkalainen naisopiskelija kuvaa Xi'tä "komeaksi ja superkarismaattiseksi". Toinen opiskelija kertoo, että olisi onnellinen, jos hänen tuleva aviomiehensä olisi kuin Xi.

– Hänen kasvonsa ovat aika söpöt, toteaa puolestaan yksi miesopiskelija presidentti Xi Jinpinginstä.