AP: Kymmeniätuhansia pohjoiskorealaisia pakkotöissä ulkomailla

YK:n mukaan jopa 50 000 pohjoiskorealaista on lähetetty pakkotöihin ulkomaille. Ulkomaille lähetetyt työntekijät antavat valtiolle ison osan palkastaan.

Ulkomaat
Nanping armeijan tiesulku.
Tarkastuspiste Kiinan ja Pohjois-Korean rajaseudulla.Mika Mäkeläinen / Yle

Kymmeniätuhansia pohjoiskorealaisia on lähetetty pakkotöihin ulkomaille, kertoo uutistoimisto AP.

YK:n tutkijan Marzuki Darusman mukaan he työskentelevät alipalkattuina, vailla riittävää ravintoa ja jopa 20 tuntia päivässä. Merkittävän osan palkastaan he lähettävät Pohjois-Korean hallitukselle.

Ulkomaille lähetetyt työläiset tienaavat Pohjois-Korealle vuosittain 1,2 miljardista dollarista 2,3 miljardiin dollariin ulkomaista valuuttaa. Tulonlähde on tärkeä köyhyydestä kärsivälle diktatuurille.

Pakkotöissä ympäri maailmaa

Tumen PK-yritysten aluekyltti.
Kiinan puolella rajaa sijaitsevan Tumenin kaupungin infotaulu tieteestä ja koulutuksesta. Kyltin takana alkaa teollisuusalue, jossa työskentelee pohjoiskorealaisia.Mika Mäkeläinen / Yle

Darusman mukaan ulkomailla on töissä jopa yli 50 000 pohjoiskorealaista. He työskentelevät pääasiassa kaivos- ja metsäteollisuudessa, vaatetehtailla sekä rakennusalalla. Valtaosa heistä on Kiinassa ja Venäjällä, mutta myös muualla Aasiassa, Afrikassa, Lähi-idässä ja Euroopassa.

YK kiinnitti raportissaan huomiota pakkotyön lisäksi myös Pohjois-Koreassa tapahtuviin teloituksiin, kidutukseen ja poliittisiin vankileireihin.

Lähteet: AP