Virossa paljastui naisten väärennysliiga – tietoja tehtailleiden joukossa poliisin työntekijöitä

Salanimillä toimineet ja salaisissa paikoissa tavanneet naiset välittivät tietokantoihin väärää tietoa, jolla hakijat saivat aitoja dokumentteja muun muassa kansalaisuuden hankkimiseksi.

Ulkomaat

Viron poliisi on pidättänyt 12 ihmistä, joita epäillään väärien tietojen antamisesta virallisten asiakirjojen pohjaksi. Joukossa on neljä poliisin ja rajavartiolaitoksen pitkäaikaista työntekijää. Viranomaiset pitävät mahdollisena, että pidätettyjen määrä kasvaa vielä.

11 ihmistä on saanut syytteen rikollisjärjestöön kuulumisesta. Heistä kymmenen on naisia. Ryhmän perustamisesta ja johtamisesta epäillään 65-vuotiasta naista, jonka käsissä olivat syyttäjän mukaan kaikki langat.

Keväällä aloitetuissa tutkimuksissa on paljastunut, että liiga auttoi hankkimaan muun muassa tutkinto- ja kielikokeiden todistuksia, muita kansallisuuden saamiseen tarvittavia asiakirjoja ja lääkärintodistuksia.

Varsinaisia asiakirjoja liiga ei itse väärentänyt, vaan lahjuksia vastaan tiedostoihin ujutettiin valheellisia väitteitä, jotka päätyivät hakijan aitoon dokumenttiin. Viron kansalaisuuden edellyttämään kielikokeeseen puolestaan päästettiin muita kuin varsinaisia hakijoita, ja teeskentelijät jopa meikattiin ja kammattiin esittämiensä ihmisten näköisiksi.

Lahjukset jäivät tuhansiin euroihin

Syyttäjän mukaan liiga teki kaikkensa välttyäkseen paljastumasta: käytettiin valenimiä ja tavattiin paikoissa, jonne muilla ihmisillä ei ollut pääsyä. Tavattoman suuria rahoja liigalaiset eivät saaneet, vaan summat liikkuvat tuhansissa euroissa.

Viranomaiset käyvät nyt läpi kaikki asiakirjat, joiden kanssa epäilyksenalaiset ovat olleet tekemisissä. Siten pyritään saamaan vastaus kysymykseen, kuinka suurta ihmisjoukkoa liigan toiminta on koskenut. Työhön arvioidaan kuluvan jopa 2–3 vuotta.

Viron yleisradioyhtiö ERR (siirryt toiseen palveluun) kertoo laajalti liigan toiminnasta ja viranomaisten tutkimuksista.