Republikaanien vaaliväittelijät ja yleisö tuohtuivat medialle

Yhdysvaltain republikaanien johtajan mukaan demokraattiehdokkaita käsiteltiin omassa väittelyssään lempeästi, mutta republikaaneille ei esitetty asiallisia kysymyksiä. Ajasta kilpailleet ehdokkaat kävivät myös toistensa kimppuun.

Ulkomaat
Ted Cruz osoittaa sormella kameraa.
Ted Cruz oli yllättäen NBC/WSJ -mittauksessa ykkösenä, mutta jäi seuraavissa selvästi Donald Trumpin taakse. Larry W. Smith / EPA

Yhdysvaltain republikaanipuolue ja sen presidenttiehdokkaaksi pyrkivät ovat arvostelleet ankarasti CNBC-tv-kanavan (siirryt toiseen palveluun) vaaliväittelyn puheenjohtajia. Ted Cruz, yksi presidenttitarjokkaista, sanoi väittelyn tehneet selväksi, minkä takia yhdysvaltalaiset eivät luota tiedotusvälineisiin.

Coloradon yliopistossa käydyn kaksituntisen väittelyn päätteeksi myös republikaanien johtaja Reince Priebus suomi puheenjohtajia ja heidän kysymyksiään epätavallisen kipakasti. Hänen ja muiden arvostelijoiden mukaan konservatiiviset arvot eivät päässeet esille väittelyssä.

– Monipuolisen lahjakas ehdokasjoukkomme teki parhaansa kertoakseen ajatuksiaan talouden virkistämiseksi ja työpaikkojen luomiseksi, mutta CNBC:n kysymykset olivat erittäin epäonnistuneita, Priebus sanoi. Hänen mielestään demokraattipuolueen ehdokkaat saivat omassa väittelyssään silkkihansikaskohtelun.

Donald Trump, sarjakuvapahis?

Myös yleisö osoitti Colorodan väittelyssä epäsuosiotaan buuaamalla toimittajille, välillä ehdokkaiden kannustamana. Tyytymättömyyttä aiheuttivat muun muassa sellaiset kysymykset kuin "Donald Trump, oletko sarjakuvapahis?" ja "Ben Carson, osaatko matematiikkaa?"'

14 väittelijää kilpailivat ajasta puhumalla toistensa ja puheenjohtajien päälle ja esittämällä henkilökohtaisia piikkejä. Esimerkiksi Jeb Bush sivalsi Marco Rubiota sanomalla, että tämän pitäisi erota senaatista ja antaa jonkun muun hoitaa hommat osallistuttuaan vain harvakseltaan senaatin istuntoihin.

Rubio vastasi syyttämällä Bushia liberaalilehdistön mielipiteiden toistelusta. "Liberaali" on Yhdysvaltain konservatiiveille paha haukkumasana.

Rubio kohensi esitystään

Ted Cruz ja aiemmin vaisuna pidetty Marco Rubio on arvioitu Coloradon väittelyn voittajiksi. Heidän takanaan kolmospaikasta kisasivat Donald Trump ja Ben Carson, joiden uskotaan keräävän puoluekoneistoon turhautuneiden republikaanien ääniä.

– Rubio oli nokkela ja hauska. Hänellä oli hyviä tokaisuja ja asiaa, sanoi entisen republikaanipresidentin George W. Bushin lehdistöedustaja Ari Fletcher väittelyn jälkeen.

Cruzin ässäkortiksi arvioidaan nimenomaan hyökkäys tiedotusvälineitä vastaan. Se sai saliyleisöltä suoranaisen suosionosoitusmyrskyn.

Lähteet: AP, Reuters, AFP