Kotimainen sijoitusyhtiö haluaa pelastaa Lahden Lasitehtaan

Kotimaista teollisuutta pelastamaan perustettu sijoitusyhtiö kerää rahoitusta Lahden Lasitehtaan avaamiseksi uudelleen. Lasitehdas olisi käynnistyessään Pohjoismaiden ainoa tasolasien valmistaja.

talous
Kimmo Sihvola tarkastaa lasien virheettömyyttä Pilkintonin Lahden lasitehtaalla.
Kimmo Sihvola tarkastaa lasien virheettömyyttä Pilkintonin Lahden lasitehtaalla.Heikki Ahonen / Yle

Uusi sijoitusyhtiö Kanom haluaisi käynnistää Lahden Lasitehtaan uudelleen. Kanom eli Kansallisomaisuus on perustettu pelastamaan kotimaista teollisuutta.

Toimitusjohtaja Martti Hintikka on vielä vaitonainen suunnitelmista, mutta myöntää, että Lahden Lasitehdas on yksi kohteista, joille haetaan rahoitusta.

– Lahti on yksi mahdollinen sijoituskohde tässä vaiheessa, kyllä sitä vakavasti tutkitaan. Avainasioita on se, miten markkinat ovat muuttuneet lasitehtaan sulkemisen jälkeen. Koska Skandinaviassa ei ole yhtään tasolasinvalmistajaa, Lahdelle näyttäisi olevan paikka.

Hintikan mukaan Lahden hallissa kaikki on kunnossa ja valmiina.

– Ei muuta kuin homma käyntiin, jos kaikki muut edellytykset ovat kunnossa. Mahdollinen ylösajo selviää lähikuukausina. Veikkaan, että tämän vuoden puolella tiedämme, mitä tapahtuu, sanoo toimitusjohtaja Martti Hintikka.

– Lahden lasitehdas on kokonaisuudessaan noin 30 miljoonan euron rahoituspaketti, josta Kanomilla on osa. On suunniteltu, että olemme mukana noin kolmanneksen osuudella. Keskusteluja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa käydään, mutta nimiä ei voi paljastaa vielä, sanoo Hintikka.

"Siihen ei koulunpenkiltä valmistuta"

Hintikka huomauttaa, että prosessi vaatii osaajia ja kokemusta. Hänen mukaansa Lahden alueelta löytyy vielä lasialan tietotaitoa.

– Siihen ei koulunpenkiltä valmistuta. Meillä on mukana keskusteluissa osaajia, jotka tuntevat tuotannon hyvin, Hintikka sanoo.

Kanomin nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) Lahden Lasitehdasta esitellään yhtenä sijoituskohteena. Toinen kohde on äänentoistoteknologia-alan yritys Genelec.

– Nuo kaksi eivät ole ainoat, mitä meillä on tähtäimessä. Pääasia meille on uusi yhtiö, joka on perustettu heiluttamaan Suomen lippua. Tavoitteemme on tulla pitkäaikaiseksi omistajaksi suomalaisiin pk-yhtiöihin, sanoo Hintikka.

Tasolasien tuotanto Lahdessa voisi alkaa vuonna 2017. Lahden Lasitehdas suljettiin vuonna 2012. Lasitehtaan uudelleen käynnistämisestä kertoi ensin Kauppalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Muokattu 29.10.2015 klo 10:37. Korjattu tehtaan sulkemisajankohta.