"Oodi Suomi-konepistoolille" – poliitikko jakoi maahanmuuttajia uhkaavan kuvan

Kotkan valtuustossa istuva Mertsu Merivirta (ps.) jakoi Facebookissa kuvan konepistoolista, jonka yhteydessä on maahanmuuttajia uhkaava teksti. Poliisi on aloittanut asiasta rikostutkinnan.

Kotimaa
Facebook-sivu, jonka päällä aseen kuva
Vilma Hannén / Yle

Poliisi on aloittanut esitutkinnan Kotkan kaupunginvaltuustossa istuvan Mertsu Merivirran (ps.) sosiaalisessa mediassa jakamasta kuvasta.

Merivirta jakoi keskiviikkona Facebookissa kuvan konepistoolista, jonka yhteydessä on maahanmuuttajia uhkaava teksti. Kuva on pyörinyt Facebookissa jo pitkään.

Merivirta kuittaa asian huumorina ja sanoo, että halusi jakaa nimenomaan kuvan aseesta.

– Se on oodi konepistoolille, kunnianosoitus aseelle. Teksti ei puhuttele minua yhtään, sen tilalla olisi voinut olla vaikka lumiukko, Merivirta sanoo.

"Ei rasismia"

Merivirta kiistää olevansa rasisti ja sanoo toivovansa, että maahanmuuttajat perehdytettäisiin Suomen kulttuuriin, armeijaan ja luontoon.

– Minusta nopein kotouttamismuoto olisi laittaa heidät Vekaranjärvelle tutustumaan varuskuntaan. Näin he näkisivät Suomen luonnon ja sen, miten v-mäistä täällä on olla.

Teksti ei puhuttele minua yhtään, sen tilalla olisi voinut olla vaikka lumiukko.

Mertsu Merivirta

Merivirran mielestä maahanmuuttajille pitäisi opettaa Suomen aselaki ja ampumista ampumaradalla.

– He oppisivat, että täällä saa metsästää ja kalastaa. Nyt heitä pidetään veitsi- ja morapuukkovarkaina ja pitää ottaa kaupoista pois puukot ja muut teräaseet, etteivät he pistele asiakkaita.

Merivirta sanoo, ettei hänellä kuitenkaan ole mitään maahanmuuttajia vastaan.

– Minulla asuu naapurissa venäläisiä maahanmuuttajia. Olemme hyviä kavereita, ei mitään ongelmaa.

Mautonta

Merivirrasta jätettiin rikosilmoitus tänä aamuna. Poliisi selvittää, onko kyseessä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

– Kuulemme asianosaista. Tapauksen selvittäminen tuskin vie kovin kauaa, sanoo rikoskomisario Kai Virtanen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Rikosvastuuseen voi joutua, vaikka olisi "vain" levittänyt kyseenalaisen kuvan eteenpäin sosiaalisessa mediassa.

Merivirta on jo poistanut kuvajakonsa Facebookista. Kotkan perussuomalaisten puheenjohtaja Olli Kekkonen sanoo, että kuvajako ei johda toimenpiteisiin.

– Meillä on kokous sunnuntaina ja hän saa korkeintaan huomautuksen. Itse pyysin häntä poistamaan kuvan sivuiltaan.

Kekkonen sanoo, että kuvan jakaminen oli mautonta ja harkintaa olisi pitänyt käyttää.

– Tässä on menty hyvän maun yli ja harkintakyky on pettänyt. Tosin kuva on pyörinyt somessa jo vuosia. Ihmettelen miksi siitä nousi kohu vasta nyt, toteaa Kekkonen.

Harkintakyky on pettänyt.

Raul Lehto

Purkauksia tulee

Perussuomalaisten Kymen piirin puheenjohtaja Raul Lehto sanoo, että retoriikan ja symboliikan käyttö on huono tie, kun maahanmuuttoa käsitellään julkisuudessa.

– Kun arvostellaan maahanmuuttoa ja siihen liittyviä ongelmia, ei pitäisi käyttää retoriikkaa joka voidaan tulkita väärin. Jos on jotain sanottavaa, olisi väärinkäsitysten välttämiseksi hyvä sanoa suoraan.

Piiritasolla asiaan ei Lehdon mukaan puututa ainakaan toistaiseksi.

– Tällaisia purkauksia tulee, kun tämä asia on huonosti käsitelty Suomessa eikä tunnu ratkeavan. Varsinkin kun tällainen tulee perussuomalaisten suunnasta, se leviää aika nopeasti.

Toinenkin versio kuvasta

Kotkan rasisminvastainen toimintaryhmä KORVA jakoi myöhemmin keskiviikkona Facebookissa saman konepistoolikuvan käsiteltynä niin, että kuva vihjaa Mertsu Merivirran toivottavan maahanmuuttajat tervetulleiksi Suomeen konepistoolilla.

Tulistunut Merivirta on jättänyt asiasta rikosilmoituksen poliisille.

– Hitonmoinen killeri minua kohtaan. Härskiä, äärimmäisen härskiä. Enhän minä mikään tappaja ole, Merivirta sanoo.