Venäjältä Norjaan pyöräilevien turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa – syyrialaiset eivät enää suurin ryhmä

Keskiviikkona Storskogin raja-asemalle saapui 116 pakolaista Venäjältä, mikä on yhden päivän ennätys, kertoo Norjan yleisradio NRK. Aftenposten-lehden mukaan viime viikolla enemmistö uusista tulijoista oli muita kuin syyrialaisia. Eniten saapui afganistanilaisia.

turvapaikanhakijat
Polkupyöriä Storskogin raja-asemalla.
Turvapaikanhakijoiden Storskogin raja-asemalle hylkäämiä polkupyöriä. Norjan ja Venäjän rajasopimuksessa edellytetään rajan ylitystä ajoneuvolla.Tore Meek / EPA

Venäjältä Pohjois-Norjaan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut huomattavasti lokakuun aikana, kertovat norjalais- ja ruotsalaismediat.

Poliisin mukaan tämän vuoden aikana yhteensä noin 2 300 ihmistä on hakenut turvapaikkaa Storskogin raja-asemalla Norjan ja Venäjän rajalla, kertoo sanomalehti Aftenposten (siirryt toiseen palveluun). Norjan yleisradioyhtiö NRK:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan eilen keskiviikkona raja-asemalle saapui 116 uutta turvapaikanhakijaa, mikä on yhden päivän ennätys.

Suurin osa heistä ylittää rajan pyöräillen, koska Venäjän ja Norjan rajasopimuksessa rajan ylittäminen jalan on kiellettyä.

Runsaat kaksi viikkoa sitten NRK (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että siihen mennessä turvapaikanhakijoita oli tullut pohjoista reittiä vajaat 1 100 tämän vuoden aikana. Viime vuonna Venäjän ja Norjan rajan ylitti noin 20 turvapaikanhakijaa.

Tulijoiden joukossa jo 30 maan kansalaisia

Tulijoiden määrän lisääntyessä joukko on samalla monipuolistunut käsittämään syyrialaisten lisäksi lukuisia muita kansallisuuksia.

Kartta Suomen, Norjan, Ruotsin ja Venäjän pohjoisosasta.
Yle

Aftenpostenin poliisilta saamien tilastojen mukaan viime viikolla Storskogin raja-asemalle saapuneiden joukossa oli eniten afganistanilaisia, 38 prosenttia. Syyriasta tulleita oli 32 prosenttia.

Yhteensä 30 maan kansalaisia on hakenut turvapaikkaa Storskogissa, Aftenposten kertoo.

Norja ilmoitti 20. lokakuuta, että se aikoo ryhtyä käännyttämään Venäjältä saapuvia turvapaikanhakijoita, joilla on Venäjän viisumi ja oleskelulupa. Vielä ei ole tiedossa, onko ketään todella käännytetty.