Kotikenttä voi olla pelaajalle painajainen – yleisön tuki ratkaisee

Kotikentällä pelaaminen saattaa aiheuttaa voittamisen paineita. Vieraskentällä pelaaminen rentoutuu, kun paineet katoavat.

urheilu
Yleisöä jääkiekko-ottelussa Turkuhallissa.
YLE / Minna Rosvall

Kotikentällä pelaaminen saattaa olla taakka. Urheilupsykologi Tuomas Grönmanin mukaan kaikki lähtee mielikuvista ja ajatuksista, joita kotikentällä pelaamiseen liitetään.

– Mietitään esimerkiksi tilannetta, jossa pelaaja luistelee tyhjään halliin Turussa. Voi tulla mieleen, että eikö peli kiinnosta ketään. Siihen voi liittyä sellaisiakin ajatuksia, että tämä on historiallinen seura, Grönman pohtii.

– Saatetaan myös muistella 1990-lukua, kun jopa Jyväskylän Jypiä katsomassa oli aina vähintään 6 500 katsojaa. Ja Jyp oli silloin seura, joka ei kiinnostanut ketään.

Kun pelaaja luistelee tyhjään halliin, voi tulla mieleen ettei peli kiinnosta ketään.

Tuomas Grönman

Urheilijat kertovat keskittyvänsä vain seuraavaan otteluun, eikä menneillä ole merkitystä. Itsekin jääkiekkoa ammattilaisena pelannut Grönman näkee asian kuitenkin toisin.

– Kun hallin käytävillä puhutaan, ettei peli kiinnosta ketään, kotipelaamiseen aletaan liittää negatiivisia asioita. Siitä voi tulla joukkueelle painetta, jolloin aletaan miettiä, että kotona on pakko voittaa, jotta saadaan katsojia halliin.

Kotikentällä pelaamisen koetaan kuitenkin yleisesti olevan etu. Yleisön tuki on ratkaisevaa.

– Parhaimmillaan kotikenttä herättää kokemuksen siitä, että me olemme täällä yhtä. Niin kuin on perinteisesti esimerkiksi Porissa. Siellä koetaan, että yleisö on joukkueen takana. Hallissa ja joukkueella on hyvä meininki. Syntyy positiivisia, varmoja ajatuksia kotipelaamisesta. Silloin on hyväksi pelata kotona.

Vieraissa voi pelata ilman paineita

Huono kotijoukkue saattaa olla kova vierasjoukkue. Tuomas Grönman löytää asiaan yksinkertaisen syyn.

Vieraspeleissä saatat olla vapaa kotikentän paineista, ja syntyy rennompi suoritus.

Tuomas Grönman

– Kun menet vieraisiin, voi olla, että olet vapaa kotipelien paineista. Vieraspelaaminen ei välttämättä herätä positiivisia ajatuksia, mutta kun olet paineista vapaa, se näkyy heti rennompana ja parempana pelinä.

– Joukkue voi alkaa yhtäkkiä kokea, että me olemme kova vierasjoukkue. Silloin vieraspelaamiseen kohdistuu positiivisia ajatuksia ja syntyy varmempi suoritus. Silloin voiton todennäköisyys kasvaa.