Ihmiset löysivät lähipoliisin somestakin – "Kun naama tulee tutuksi, niin sitä helpommin soitto tai viestikin tulee"

Kansalaiset ovat löytäneet kiitettävästi netissäkin päivystävän lähipoliisin. Keväällä alkaneen uudenlaisen toiminnan rahoitus on kuitenkin vielä auki. Keski-Pohjanmaalla lähipoliisi päivystää maaseutukylien lisäksi ahkerasti somessa, josta on sadellut jopa satoja yhteydenottoja muutamassa kuukaudessa. Neljän poliisilaitoksen alueella aloitettu kokeilu on joka alueella erilainen.

Kotimaa
Kuvassa poliisi poliisiautossa.
Kalle Niskala / Yle

Virkavalta näkyy uuden kokeilun ansiosta yhä useammin syrjäseudulla. Harvaanasutut maaseutukylät Perhon- ja Lestijokilaaksossa saivat kaksi lähipoliisia, jotka kiertävät kylänraiteilla, kouluilla ja päivystävät sekä raportoivat kansalaisille somessa.

Lähipoliisi Pauli Äijälä on hyvillään, että rikosten ennaltaehkäisevä työ kantaa jo jonkinlaista hedelmää.

– Kun poliisin naama tulee tutuksi, niin sitä helpommin soitto tai someviestikin tulee. Kansalaisten kysymykset eivät todellakaan ole aina kiireellisiä, vaan ihmistä askarruttavia tai tiedotusluontoisia asioita poliisin suuntaan, kertoo Äijälä.

Lähipoliisi voi järjestää liikenneratsiakin tai tehdä erävalvontaa, mutta perinteistä partiotoimintaa se ei tee.

– On meitä pyydetty valvojiksi esimerkiksi hieman levottomiin illanviettopaikkoihin, valaisee Äijälä.

Läheisyys valtti, mutta rahoitus auki

Keskipohjalaismallissa virkavaltaan saa helposti yhteyden Facebookissa tai Instagramissa, mutta myös vuorovaikutteisen nettisivuston kautta. Sinne poliisit kirjaavat ylös päivittäiset tehtävät ja sitä kautta heille voi lähettää myös viestin.

Kun poliisin naama tulee tutuksi, niin sitä helpommin soitto tai someviestikin tulee.

Lähipoliisi Pauli Äijälä

– Keski-Pohjanmaan toiminta on ainutlaatuista juuri voimakkaan some- ja verkkonäkyvyyden takia. Sille toivoisi jatkoa, kun se on kerta näin hyvin löydetty, kertoo Pohjanmaan poliisilaitoksen ylikomisario Erkki Kerola.

Laajimmin lähipoliisitoiminta alkoi vuoden vaihteen jälkeen Itä-Suomen, Oulun, Pohjanmaan, Lapin ja Lounais-Suomen poliisilaitoksissa. Koko kokeilun jatkorahoitus on kuitenkin auki. Poliisihallitus päättää asiasta vuodenvaihteessa.

– Jollakin tavalla toiminta varmasti jatkuu, mutta miten laajana, se selviää varmaankin kuukauden parin sisällä, kertoo ylikomisario Kerola.