1. yle.fi
  2. Uutiset

Psykiatripula johtamassa Juurikkaniemen sairaalan siirtoon

Juurikkaniemen psykiatrisen sairaalan siirto Keuruulta Jyväskylään näyttää entistä varmemmalta. Taustalla on Aluehallintoviraston vaatimus sairaalan päivystyksen ja virkalääkäritilanteen parantamisesta.

psykiatrit

Juurikkaniemen psykiatrista sairaalaa Keuruulla vaivaa psykiatripula. Pulan vuoksi Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on valmistelemassa sairaalan potilaiden siirtämistä Jyväskylään.

Aluehallintoviraston kuukauden takaisen päätöksen mukaan potilaiden hoito ei ole Juurikkaniemessä sellaisella tasolla, jolla sen pitäisi olla.

– Hoidon laatu ei ole huonoa, vaan päivystysasetus on muuttunut, ja paikalla pitäisi pystyä olemaan nykyistä nopeammin, taustoittaa Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Myös mielenterveyslainsäädäntö on muuttunut siten, että tahdonvastaisessa hoidossa olevien potilaiden vapauksien rajoittamisen voi tehdä vain virkalääkäri paikan päällä.

– Nämä muutokset ovat johtaneet siihen, että me emme nykyisessä psykiatripulassa pysty takaamaan sitä, että paikalla olisi aina riittävästi psykiatreja, Kinnunen sanoo.

Raskas psykiatria ei vedä lääkäreitä

Kinnusen mukaan koko valtakuntaa vaivaava psykiatripula on pahentunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Erikoistuvien lääkäreiden määrä on vähentynyt koko ajan.

Psykiatreja Suomessa kyllä on, mutta he eivät välttämättä halua työskennellä sairaaloiden vuodeosastoilla.

Juha Kinnunen

– Psykiatreja Suomessa kyllä on, mutta he eivät välttämättä halua työskennellä sairaaloiden vuodeosastoilla ja raskasta kuntoutusta ja apua tarvitsevien keskuudessa. Psykiatreissakin on vähän sellaista piirrettä, että he mieluummin työskentelevät avopalveluissa kevyemmissä työympäristöissä, Kinnunen sanoo.

– Fakta on se, että koko maassa psykiatreja on vaikea rekrytoida tällaisiin tehtäviin. Keski-Suomessa psykiatrian toimialueella meillä on jatkuvasti lähes puolet psykiatrien viroista pysyvästi täyttämättä, ja sitä paikataan määräaikaisilla ja erikoistuvilla lääkäreillä. Rekrytointiongelma on hankala, ja näyttää menevän hankalammaksi, hän jatkaa.

Sairaalan ongelmat ratkaistava vuoden vaihteeseen

AVI:n ukaasi onkin, että vuoden vaihteeseen mennessä sairaanhoitopiirin pitää kertoa miten se korjaa tilanteen.

Henkilöstölle tarjotaan töitä Jyväskylässä.

Juha Kinnunen

– Psykiatripulaan ei tällä aikataululla ole näkyvissä ratkaisua, sitä on yritetty ratkaista jo vuosia. Näiden tosiasioiden kanssa me olemme pyrkineet etsimään vaihtoehtoja, ja siinä on lähdetty selvittämään potilaiden hoidon siirtämistä Jyväskylän seudulle, ja henkilöstölle tarjotaan töitä Jyväskylässä, kertoo Kinnunen.

Siirron valmistelu on vielä kesken, ja uusi paikka auki. Mahdollisia paikkoja ovat Kukkumäki ja Sairaskotisäätiön tilat Kypärämäessä. Esillä ovat olleet myös Kangasvuoren ja Kinkomaan sairaalat.

– Kaksi viimeistä vaatisivat kuitenkin mittavaa saneerausta. Sairaskotisäätiön tilat olisivat suhteellisen vähäisillä muutoksilla soveltuvat, Kinnunen toteaa.

Lue seuraavaksi