Pirjo tutki sirpaleisen työelämän vaikutuksia ihmiseen – jäi itse työttömäksi "suuresti häveten"

Joensuulainen Pirjo Pöllänen on korkeastikoulutettu kolmen lapsen äiti. Tiedossa oli jo teoriassa, kuinka pätkätyöt ja työttömyys voivat nujertaa ihmisen. Sitten tilanne osuikin omalle kohdalle.

Kotimaa
Yhteiskuntapolitiikan tutkija, YTT Pirjo Pöllänen.
Janne Ahjopalo / Yle

Pirjo Pöllänen oli luonut akateemista uraa jo pitkään Joensuussa – vuodesta 2000 eli viitisentoista vuotta. Tähtihetkiä oli väitteleminen yhteiskuntatieteiden tohtoriksi vuonna 2013. Perheen arki kulki mukana: Pirjolla oli uran aikana 3 äitiyslomapätkää.

Keväällä 2015 jysähti: työt loppuivat äkisti.

– Olin saanut rahoitusta työlleni ja tutkimukselleni siihen saakka. Jäin ensimmäisen kerran elämässäni työttömäksi. Olin pelännyt sitä jo viimeiset pari vuotta, kertaa Pöllänen tuntojaan.

Tutkija sanoo, että työttömyys oli tuntunut aina ajatuksena lähinnä maailmanlopulta.

– Kun olen yhteiskuntapoliitikkona tutkinut työttömyyttä ja lukenut siitä, ajattelin, että työttömäksi jäävä ihminen ei ikinä nouse. On lopun ikäänsä työtön. Olin myös lukenut runsaasti opiskelijoiden seminaaripapereita 1990-luvun lamasta.

Työttömyys toi realisoituessaan voimakkaan negatiivisen tunnetilan. Myös huoli perheen taloustilanteesta oli suuri.

– Kun lapset menivät hoitoon, menin yliopistolle tekemään rahoitushakemuksia. Häpeä oli suuri, enkähalunnut juurikaan puhua muille kuin työkavereilleni ja ihan läheisille ihmisille. Sellaisille, joilla on itsellään kokemusta akateemisesta työstä, kertoo Pirjo Pöllänen.

Olin pelännyt sitä jo viimeiset pari vuotta.

Pirjo Pöllänen

Päivähoito-oikeuden rajaus kummastuttaa

Hallituksen suunnitelmat rajoittaa lasten päivähoito-oikeutta työttömien vanhempien osalta saa kritiikkiä yhteiskuntapolitiikan tutkijalta.

Pirjo Pöllänen ihmettelee hallituksen vaatimuksia työelämän joustoille, kun lasten ollessa kotona vanhemman on vaikea vastaanottaa esimerkiksi äkillistä keikkatyötä. Myös aktiivinen työnhaku voi mutkistua.

– On kokonaan unohdettu tämänhetkinen työelämän realiteetti. Suurella osalla meistä työt ovat lyhyissä pätkissä. Työt voivat olla osa-aikaisia, mutta muuttua ensi viikolla täysiaikaiseksi. Ihmisellä voi olla keikkatyötä. Tässä on voimakas ristiriita, koska kuinka minä tai joku kaltaiseni voisi ottaa työtä vastaan viikon varoitusajalla, jos lapsella ei ole kokopäiväistä päivähoito-oikeutta, ihmettelee Pöllänen. Nyt työttömyys on sivuutettu.

– Mulla on pätkätyö, mutta ihan mukava pätkä kuitenkin, toteaa helpottunut tutkija.