1. yle.fi
  2. Uutiset

Hollolan ja Hämeenkosken yhteistaival alkaa talousahdingossa – yllätyksiin ei ole varaa

Hollolan talous on painumassa viisi miljoonaa euroa tappiolliseksi. Hollolan ja Hämeenkosken ensimmäinen yhteinen vuosi alkaa niin ikään tappiollisin odotuksin.

kuntapolitiikka
Hollolan kunnantalo.
Katariina Luoma / Yle

Hollola lähti vuoteen 2015 toiveikkain odotuksin. Kunnan talousarvion ennakoitiin yltävän nollatuloksen, mutta tilanne kääntyi odottamatta miinusmerkkikseksi.

– Sosiaali- ja terveysmenot ylittyvät reippaasti. Tilanne näytti keväällä ihan erilaiselta. Myös kertapoistot rasittavat Hollolan kunnan tulosta jälleen. Lisäksi verotulojen kehitys on erittäin heikkoa, Hollolan talousjohtaja Hanna Hurmola-Remmi toteaa.

Hurmola-Remmi uskoo, että tulevan vuoden talousarvio on osattu rakentaa nykyistä realistisemmaksi, vaikkakin vahvasti tappiolliseksi.

Yhdistyvät kunnat, Hollola ja Hämeenkoski, lähtevät ensimmäiseen yhteiseen vuoteensa arviolta 800 000 euron tappiollisella tuloksella.

– Verotuloihin ei ole budjetoitu kasvua ollenkaan, toisin kuin tämän vuoden budjetissa oli. Tänä vuonna kertapoistot rasittavat taloutta kahden miljoonan euron verran. Niitä meillä ei ole ensi vuonna lainkaan.

Myönteisiä valopilkahduksia

Vaikka yhdistyvien Hollolan ja Hämeenkosken talousarvioesitys näyttää vahvasti miinusmerkkiseltä, positiivisia valopilkahduksia budjettiin tuovat yhdistymisavustus ja Hollolan voitto valtion kuntaosuuksien jaossa.

– Tulosta onneksi parantaa 1,2 miljoonan euron yhdistymisavustus. Lisäksi valtionosuutemme on budjetoitu kasvavan merkittävästi. Hollola on voittaja järjestelmäuudistuksessa. Se tarkoittaa, että valtionosuuksia olisi tulossa peräti yhdeksän prosenttia enemmän kuin kuluvana vuonna, eli 2,9 miljoonaa euroa, talousjohtaja selventää.

Yllätyksiin ei ole varaa

Talousarviota saattaa realistisista odotuksista huolimatta keikuttaa sosiaali- ja terveysmenojen ennakoimattomuus.

Jos tulee isoja äkillisiä palvelutarpeen muutoksia, sellaiseen emme ole varautuneet ollenkaan.

Hanna Hurmola-Remmi

Talousjohtaja Hurmola-Remmin mukaan peruspalvelukeskus Oivan talouden sopeuttamistoimien on onnistuttava, jotta Hollolan ensi vuoden alijäämä ei kasva ennakoitua suuremmaksi.

Talousarvion laadintaa on tehty myös melko toiveikkaalla otteella. Muun muassa yllättäviin kiinteistöjen korjauskustannuksiin ei ole varauduttu lainkaan.

– Normaaliin korjaustoimintaan olemme varautuneet, mutta jos tulee isoja äkillisiä palvelutarpeen muutoksia, sellaiseen emme ole varautuneet ollenkaan, Hurmola-Remmi sanoo.

Ensi vuonna tutustutaan, sitten sopeutetaan

Verotuksen arvioidaan säilyvän liki ennallaan Hollolassa ja Hämeenkoskella ensi vuonna. Hollolassa tuloveroprosentti pysyy ennallaan 21 prosentissa.

Hämeenkoskella veroprosentista leikataan puoli prosenttia, jotta päästään samaan lukuun Hollolan kanssa.

Verokorotuksia on kuitenkin odotettavissa ensimmäisen yhteisen kuherteluvuoden jälkeen.

– Veronkorotuksista keskustellaan varmasti heti ensi keväänä. Palvelurakenteita on myös tarkasteltava, Hurmola-Remmi kiteyttää.

Lue seuraavaksi