Syötävä kakkuavaruus – katso mestarin koristeluneuvot ja hämmästyttävät kuvat

Täytekakku, jonka aiheena on nalle, sähkömiehen työkalupakki, prinsessalinna tai dinosaurukset ruohikossa. Kakunkoristelun tuoreelle Suomenmestarille mikä vain näyttää olevan mahdollista.

Kotimaa
Saija Turusen koristelema kakku

Heinäpaalia halaava hevonen, paljussa kylpevä mies tai Lego-ukot sademetsässä.

Tavalliselle kotileipurille kauhun paikka, mutta jyväskyläläisestä Saija Turusesta hirveän hauskaa, koko jutun suola.

Turunen on insinööri, joka on viitisen vuotta harrastanut kakunkoristelua hieman tavallista vakavammin.

Lego Chima sademetsässä
Saija Turunen

Tuttavapiirissä Turusen taidot jo tunnetaan. Kun hän oli synnyttämässä keväällä kuopustaan, sähköposti rallatteli tasaiseen tahtiin tilauksia, vaikka nainen oli nettisivuillaan ilmoittanut pitävänsä taukoa.

Sittemmin hänen taitonsa on tunnustettu ihan julkisesti, sillä Turunen on valittu ensimmäiseksi kakunkoristelun Suomenmestariksi.

Kisaan Turunen haki mukaan vahingossa.

Saija Turusen Praliinin koristelema kakku.
Saija Turunen

– Törmäsin netissä surfatessa mainokseen, joka kuulosti hauskalta. Pieni präntti jäi lukematta, ja luulin, että kuvien perusteella ihmiset voisivat äänestää suosikkiaan.

Pohjoisen taivas ja Välimäki

Kun Turuselle sitten soitettiin ja hän kuuli päässeensä finaaliin, hänelle alkoi vasta valjeta, mistä on kysymys.

Sähkömiehen työkalut
Saija Turunen

– Järjestäjää nauratti, kun kysyin, ettäpitääkö sinne tulla ihan paikanpäälle. Finaali pidettiin Helsingin Messukeskuksessa ja siellä kakut koristeltiin live-yleisön edessä.

Kakunkoristelun SM -kilpailu amatööreille 2015. Voittaja Saija Turunen
Messukeskus

Penkiltä putoamisen oli aiheuttaa jo pelkästään se, että aikaa unelma-aiheen toteuttamiseen oli finaalissa kaksi tuntia, joka ei Turusen mielestä ole yhtään mitään.

Kun hän sitten hiki otsalla viiimeisteli Lappi-aiheista kakkuaan kisapaikalla, joku tuli ottamaan ihan läheltä kuvaa ja kysyi, mikä se hänen unelmansa oikein on.

Yhtäkkiä hän tajusi tuijottavansa läheltä Michelin-kokki Hans Välimäen kasvoihin.

– Änkytin siinä jotain, että pohjoisen taivas ja talvimaisema, että mä tykkään hiihtää.

Tutkimista ja testaamista

Turunen ei osaa nimetä mitään tekemistään kakuista parhaimmaksi, sillä usein tekijän tyytyväisyys kohdistuu vain johonkin pieneen yksityiskohtaan – joskus sellaiseen, minkä vain hän itse huomaa.

– Joissakin kakuissa värimaailmasta on tullut mielestäni täydellinen tai olen keksinyt kokeilla uutta tekniikkaa jossain kohdassa.

Kakkujen koristelu on käsityötä, joka vie aikaa ja vaatii harjaantumista. Jos aihe on tekijälle aivan vieras, se vaatii tutkimista.

– Esimerkiksi Lego Chima ei kertonut mulle yhtään mitään. Piti sitten selvitätä, mitä nämä hahmot oikein ovat.

Muutenkin Turunen myöntää olevansa suunnittelijatyyppi: insinööri, joka ei pääse pilkuistaan. Joihinkin kakkuihin pitää tehdä useitakin testejä, ennen kuin lopputulos miellyttää silmää.

Saija Turusen kakku
Saija Turunen

– Tein esimerkiksi kummitädilleni kakun, jossa hylje uiskentelee avannossa. Jään tekeminen vaati useita testejä, että sain siitä riittävän kestävää, mutta ei liian kovaa hampaille.

Hinta joskus hämmentää

Pisimmillään kakku on vaatinut Turuselta 10 tuntia työtä, silloin sekä koristeet että kakun rakenne ovat olleet haastavat.

Silloin hintakaan ei voi olla ihan pieni, vaikka tekeminen harrastus onkin.

Nallekakku
Saija Turunen

– Kyllä valmiin kakun hinta välillä hämmentää ihmisiä, mutta kaikilla aloilla on renkaanpotkijoita.

kakkutossu
Saija Turunen

Turusesta ei ole haikeaa, että vaivalla tehty kakku juhlissa ensin tärvellään ja sitten syödään pois: yleensä hän ei ole sitä edes itse näkemässä.

Turusella ei ole omalle kakku-uralleen vielä mitään visiota: aika näyttää.

– Voi olla, että se on vielä pitkään harrastus, mutta mukava sellainen.

Saija Turusta haastatteli Mikko Maasola.