Mädän kananmunan haju kiusaa Mäntässä – syy haudattu tekonurmen alle

Mädän kananmunan lemu on häirinnyt Mäntän keskustan tuntumissa liikkuvia jo pitkään. Hajun lähde on ilmeisesti tekonurmikentän rakenteessa. Lemua yritetään saada kuriin mahdollisimman pian.

ilmiöt
Mäntänvuoren kenttä Mänttä-Vilppulassa
Yle Tampere

Mäntänvuoren tekonurmikentän rakenne aiheuttaa hajuongelman Mäntän keskustassa. Tämänhetkisten tietojen mukaan epäillään, että hapettomissa oloissa muhivista bakteereista syntyisi rikkivetyä, joka aiheuttaa mädän kananmunan tai viemärin hajun.

Hajusta on valitettu kaupungille ensimmäisiä kertoja talvella 2014, kertoo Mänttä-Vilppulan kaupungin tekninen johtaja Hannu Kemppainen.

– Mäntänvuoren tekonurmikenttää korjattiin vuonna 2013. Ympäristöluvassa annettiin lupa käytettää kuitusaven ja tuhkan sekoitusta kentän pengerrykseen, kun kentän pintaa korotettiin. Kerroksen paksuus on 700 millimetriä.

Salaojavesiin sekoittuu orgaanista ainesta, joka hapettomissa olosuhteissa alkaa mädäntyä

Hannu Kemppainen

Hajun lähde on ilmeisesti kentän rakenteessa.

– Rakenteessa on käytetty uusiomateriaaleja ja tämä kuitusavi sisältää itsessään orgaanista ainesta. Salaojavesiin sekoittuu orgaanista ainesta, joka hapettomissa olosuhteissa alkaa mädäntyä tai maatua, ja siitä tulee tämä hajuhaitta.

Jätevesissä ei rikkivetyä

Kemppaisen mukaan kentän ympäristölupaan sisältyi velvoite seurata kentältä tulevia jätevesiä. Seuranta jatkuu vuoteen 2017 saakka, ja mittauksia on tehty viime ja tänä vuonna.

Ensimmäinen mahdollisuus on tehdä maasuodatus, jolloin tämä hajuhaitta poistuisi vedestä.

Hannu Kemppainen

– Seurantamittauksissa ei ole todettu viitearvoja ylittäviä pitoisuuksia eli arvot ovat kunnossa. Rikkivetyä ei kuitenkaan tutkittu.

Keskustassa leijuva haju kuitenkin yhdistetään rikkivetyyn, sanoo Mänttä-Vilppulan kaupungin tekninen johtaja Hannu Kemppainen, jonka mukaan kentältä tulevia jätevesiä seurataan ja niistä on lokakuussa löytynyt joitain ulosteperäisiä bakteereita.

Haisut hallintaan

Lemua yritetään saada kuriin mahdollisimman pian. Kemppaisen mukaan tarkoituksena on estää salaojien kautta valuvan orgaanisen aineen kertymistä sakaksi ojan pohjaan.

– Ensimmäinen mahdollisuus on tehdä maasuodatus, jolloin tämä hajuhaitta poistuisi vedestä. Jos se ei ole riittävää, sen lisäksi mahdollisesti tutkitaan kemikaalikäsittelyä.

Lähtökohtana on ettei melkein vastarakennettua kenttää tarvitsisi lähteä rikkomaan turhaan.

Hannu Kemppainen

Tutkimuslistalle kuuluu myös salaoja-, hulevesi-ja viemäriverkoston rakenteen tutkiminen kentän läheisyydessä, josko putkistossa on jonkinlaisia häiriöitä.

– Rambollilta on jo tilattu suunnitelmat suodatinrakenteesta. Siltä osin työt ovat jo lähteneet käyntiin. Syksyn ja talven aikana saadaan toimenpiteet eteenpäin.

Kentän rakenteiden avaamista ei tässä vaiheessa kuitenkaan suunnitella, vakuuttaa Hannu Kemppainen.

– Lähtökohtana on, ettei melkein vastarakennettua kenttää tarvitsisi lähteä rikkomaan turhaan. Uskon, että tähän löytyy yksinkertaisempikin ratkaisu.

Asiasta kertoi ensimmäisenä KMV-lehti.