Pitseriamafian laaja talousrikosjuttu siirtymässä syyteharkintaan – Turvapaikanhakijoille maksettu alipalkkaa

Oulun seudulla toimivien pitseriayritysten laajan talousrikosjutun esitutkinta on loppusuoralla. Keskusrikospoliisin tutkimassa jutussa on kyse harmaasta taloudesta. Jutun pääepäilty, ulkomaalaistaustainen mies on kiistänyt kaikki rikokset.

Kotimaa
keskusrikospoliisi
Yle

Ulkomaalaistaustaisten henkilöiden epäilty laajan talousrikosjutun esitutkinta on loppuvaiheessa. Niin sanottua pitseriamafiajuttua on tutkinut keskusrikospoliisin Oulun yksikkö. Rikoskomisario Ari-Pekka Kouvan mukaan kokonaisuus on tarkoitus saada vielä tämän vuoden puolella syyttäjälle syyteharkintaan.

–Turkille on lähetetty kansainvälinen oikeusapupyyntö, sillä erinäisistä tapahtumista haluamme kuulla vielä ainakin yhtä henkilöä. Se voi kestää pitkään tai vastaukset voivat tulla nopeastikin. Pyrkimys on kuitenkin saada juttu syyttäjälle tämän vuoden puolella, Ari-Pekka Kouva selostaa.

Kertomukset yhteneväisiä

Poliisi on kuullut tapaukseen liittyen kymmeniä ihmisiä, muun muassa kirjanpitäjiä, asianomistajia ja epäiltyjä. Niiden pohjalta 30-vuotiasta, ulkomaalaistaustaista pääepäiltyä vastaan on selvää näyttöä. Turkille on lähetetty kansainvälinen oikeusapupyyntö.

– Kertomukset tapahtumista ovat hyvin pitkälle yhteneväisiä. Myös yhden epäillyn kertomus tukee tätä, Kouva kertoo.

Turkille on lähetetty kansainvälinen oikeusapupyyntö.

Ari-Pekka Kouva

Laajassa jutussa on kaikkiaan kymmenkunta epäiltyä. Kouvan mukaan kaiken taustalla on pääepäilty mies, joka on ollut tapahtumien organisaattori. Taustalla on toiminut myös hänen äitinsä. Kyse on kuuden yrityksen toiminnasta.

– Lisäksi olemme selvittäneet Oulun seudulla toimivan lakimiehen roolia. Hän voi olla avustaja, avunantaja tai osallistunut törkeään rahanpesuun, Kouva kertoo.

Pääepäilty mies on kiistänyt pääosin rikokset. Lakimies on kiistänyt syyllistyneensä minkäänlaiseen rikokseen.

Turvapaikanhakijoita harhautettu

Jutussa on kyse harmaasta taloudesta ja kokonaisuudessa on kaikkiaan noin 20 eri rikosnimikettä, muun muassa törkeä kirjanpitorikos, törkeä velallisen epärehellisyys, törkeä petos ja törkeä veropetos.

– Siihen liittyy myös kiskonnantapainen työsyrjintä, jossa työntekijöinä toimineita turvapaikanhakijoita on harhautettu ja käytetty hyväksi. Tähän liittyy myös alipalkkaus, Kouva selostaa.

Epäilynä on, että varoja on käytetty muun muassa Turkin loma-asuntobusinekseen.

Ari-Pekka Kouva

Lisäksi yhteiskunnan tukia, kuten työmarkkina- ja asumistukia on käytetty väärin.

– Pääepäilty on esiintynyt työttömänä, vaikka on yrittäjä, Kouva kertoo.

Kouvan mukaan pääepäilty mies on kiistänyt pääosin kaikki epäillyt rikokset.

– Rekisterimerkintärikoksen osalta hän selitti, että taustalla olivat anniskelulupaongelmat, joiden takia toiminnassa piti käyttää bulvaania.

Mafiatyylistä menettelyä

Keskusrikospoliisi epäilee, että pitsayritysten rahaa on käytetty muualle kuin varsinaiseen yritystoimintaan.

– Epäilynä on, että varoja on käytetty muun muassa Turkin loma-asuntobusinekseen, Kouva sanoo.

– Huhuna on liikkunut myös, että rahaa olisi mennyt terroristeille, mutta tässä kokonaisuudessa ei ole ollut rikosnimikkeenä terrorismin rahoittaminen, Kouva kertoo. Siinä on taustalla reviiritaistelu, jossa toisia yrittäjiä on haluttu pois markkinoilta.

Siinä on taustalla reviiritaistelu, jossa toisia yrittäjiä on haluttu pois markkinoilta.

Ari-Pekka Kouva

Juttukokonaisuuteen nivoutuu myös törkeä kiristys, joka on siirtynyt jo syyteharkintaan.

– Siinä on taustalla reviiritaistelu, jossa toisia yrittäjiä on haluttu pois markkinoilta. Pääepäilty mies on ollut päällepäsmärinä, Kouva kertoo ja lisää, että taustalla on myös väkivallantekoja.

Pääepäilty mies on toiminut Oulun seudulla pitseriayrittäjänä kymmenkunta vuotta. Reviirikiistoja on ollut jo aiemminkin. Kouvan mukaan mies on muun muassa Joensuussa 2000-luvun loppupuolella kehottanut muita yrittäjiä poistumaan alueelta.

– Ne asiat on aikoinaan tutkittu. Osalle epäillyistä langetettiin tuomioita, osa tapauksista jäi tutkimatta asianomistajien vetäytymisen takia ja osa jutuista vanheni.