1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuva on kurkistusaukko sodan todellisuuteen

Isoa osaa suomalaisistakin sotakuvista leimaa propagandan läsnäolo. Siitä huolimatta kuva on aina tallennettu hetki todellisuutta. Poliittisen historian tutkija Olli Kleemolan mukaan viestintäkulttuurin visualisoituminen on korostanut kuvan merkitystä entisestään.

Kotimaan uutiset
Suomalaisia sotilaita jatkosodassa vuonna 1941.
Suomalaisia sotilaita jatkosodassa vuonna 1941.SA-kuva-arkisto

Kuvat Suomen sotavuosista puhuttelevat kansalaisia sukupolvesta toiseen. Puolustusvoimat julkaisi 170 000 sota-ajan kuvaa netissä pari vuotta sitten.

Totta kai tuolloinkin kuvia käytettiin propagandaan. Se, että ymmärretäänkö kuva oikein, on aina toinen tarina.

Olli Kleemola, poliittisen historian tutkija

Turun yliopiston poliittisen historian tutkija Olli Kleemola löytää useita syitä siihen, miksi sota-ajan kuvat kiinnostavat suomalaisia edelleen.

– Prosentuaalisesti iso osa suomalaisista oli rintamalla; 600 000 miestä aseissa ja lotat päälle. Vaikka nykysuomalaisella ei olisikaan sodassa ollutta sukulaista enää elossa, on kosketus sotahistoriaan elävämpi kuin vaikkapa länsinaapurissa.

Sodan merkitys on myös suomalaisessa identiteetissä korostuneessa roolissa.

– Länsieurooppalaisittain katsottuna on outo tapa, että katsomme Tuntematonta sotilasta joka itsenäisyyspäivä. Sillähän ei sinänsä itsenäistymisen kanssa ole tekemistä.

Kuvan voima on edelleen kasvussa

Kuvan merkitys informaation välittämisessä kasvaa Olli Kleemolan mukaan koko ajan. Niiden tarjoama sisältö on tekstiä välittömämpää.

Suomalaiset sotilaat ottivat jatkosodan aikaan neuvostoliittolaisista naissotilaista kuvia, joissa nämä olivat kaatuneina yläruumis paljaana.

Olli Kleemola, poliittisen historian tutkija

– Koko yhteiskunnallinen viestintäkulttuuri on visualisoitunut merkittävästi. Sosiaalisessa mediassa kiertävät nimenomaan kuvat eivätkä tekstuaaliset päivitykset.

Kuva on myös nopea väline; se tulee yhdellä vilkaisulla osaksi katsojan tajuntaa. Kuva ei kuitenkaan ole vääristämätön ikkuna todellisuuteen.

– Totta kai myös sota-aikana kuvia käytettiin propagandaan. Se, että ymmärretäänkö kuva oikein, on aina toinen tarina. Siitä huolimatta kuvat tarjoavat meille kurkistusaukon tuon ajan näköaloihin.

Naissotilaat hämmästyttivät suomalaisia

Suomalaisista kuva-arkistoista löytyy paljon hätkähdyttäviä kuvia, jotka antavat osviittaa siitä, mitä suomalaissotilas on joutunut rintamalla käsittelemään. Poliittisen historian tutkija Olli Kleemola kerää aineistoa väitöskirjaansa varten. Hän tutkii sitä, millainen kuva välittyy Neuvostoliitosta suomalaisten ja saksalaisten ottamista kuvista.

Esimerkiksi suomalaissotilaiden kohtaaminen neuvostoliittolaisten naissotilaiden kanssa välittyy sota-ajan kuvista tavalla, joka luo uusia näkökulmia.

– Suomalaiset sotilaat ottivat jatkosodan aikaan neuvostoliittolaisista naissotilaista kuvia, joissa nämä olivat kaatuneina yläruumis paljaana. Kuvat kertovat siitä, millaisen hämmennyksen ja järkytyksen vallassa suomalaiset olivat kohdatessaan taistelevan naisen.

Lue seuraavaksi