Paavo Nurmi – pettynyt voittaja

Kirjailija Karo Hämäläisen mukaan Paavo Nurmi pyrki kaikessa välttämään tappiota. Hänelle ei ollut tärkeintä voitto vaan häviön välttäminen.

Karo Hämäläinen
Aamun kirja on Karo Hämäläisen teos Yksin. Se on romaani Paavo Nurmesta, suomalaisesta juoksijalegendasta. Romaani tekee kaaren Nurmen lapsuudesta aina vanhuuteen ja kuvaa yksinäisen miehen elämäntaivalta.

– Urheilu on kamppailu, joka on tuomittu häviämään. Me emme pysty niihin suorituksiin, joihin olemme aikaisemmin pystyneet. Nurmi oli kehitysoptimisti ajatellessaan, että menemme kohti parempaa aikaa. Hän tunsi katkeruutta poikaansakin kohtaan, koska tämä pääsi helpommalla, sanoo Karo Hämäläinen.

Paavo Nurmi on romaanissa vastakohtaisuuksien mies. Hämäläinen sanoo laittaneensa Nurmen pelkäämään niin paljon häviämistä, että liikemiehenä tämä ajatteli jääneensä rikkaanakin köyhäksi.

Hämäläinen on kirjoittanut Nurmen hyvin ikäväksi ihmiseksi. Hän on tyly ja armoton itseään ja muita kohtaan.

Yksin-romaani on kielellisesti hieno kertomus elämättömästä elämästä ja henkilökuvassaan vahva. Se kertoo yksinäisestä vanhenevasta miehestä, joka koko elämänsä taisteli aikaa vastaan. Eniten Hämäläinen sanoo miettineensä juoksijasuuruuden persoonaa, ja sitä miten Nurmi kieltäytyi nautinnoista.

– Yksilön kohdalla elämä on väistämättä rappeutumista, ja vanhana Nurmi tajusi tuhlanneensa elämänsä, sanoo Karo Hämäläinen.