Venäjän verkossa: Infosotaa venäläisittäin

Venäjä perustaa itselleen infosotajoukot. Näin siksi, että muiden maiden mediassa levitetään vääriä tietoja Venäjän sisä- ja ulkopolitiikasta. Venäjän media ei vääriä tietoja naapureista kerro. Se nähtiin taas lokakuussa.

Venäjän verkossa
Suomi Venäjän mediassa.
Leena Luotio / Yle Uutisgrafiikka

Lokakuun puolivälissä laatulehti Kommersant julkaisi uutisen, jonka mukaan Venäjä perustaa itselleen infosotajoukot. Niiden tehtävänä on torjua uhkia, jotka aiheutuvat, kun toiset valtiot lisäävät mediassa aineistoa, joka sisältää väärää tietoa Venäjän ulko- ja sisäpolitiikasta.

Venäjällä ei uskota Suomessa viime aikoina toistettuun hölynpölyyn, jonka mukaan mitään informaatiosotaa ei ole olemassakaan. Päinvastoin. Venäjä kehittää aktiivisesti voimia ja keinoja informaatiosodankäyntiin ja panostaa lehden mukaan informaatiokentällä strategiseen pelotteeseen.

Venäjä on suuri maa, eikä se vähästä säiky. Vaan kuinka mahtava maa onkaan Suomi, joka ei huomaa minkäänlaista uhkaa, jos Venäjän media viikosta ja kuukaudesta toiseen julkaisee aineistoa, joka sisältää epäobjektiivista ja vääristynyttä tietoa Suomen ulko- ja sisäpoliittisista asioista?

Köyhä Suomi

Venäjän median mukaan kasvavan köyhyyden myötä Suomi on lakannut olemasta kaikinpuolisen kukoistuksen maa. Asian on kp.ru:lle vahvistanut Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professori Veli-Matti Ritakallio. Hänen mukaansa Suomessa ovat köyhyyden ohella lisääntyneet syrjäytyminen ja jyrkät tuloerot. Erityisesti syrjäytyminen on yksi nykyajan suurimmista ongelmista. Monien mielestä on nykyään aivan normaalia olla käymättä töissä ja elää avustuksien varassa.

Varokaa venäläiset!

Mitä taas Suomessa oleviin venäläisiin tulee, heitä voidaan kohdella kuin villi-ihmisiä, uskottelee svpressa.ru:n artikkelissa Anna Šafran. Erityisesti tämä näkyy lasten huostaanottotapauksissa, jollaisia koko Skandinavia on täynnä.

”Selitys on hyvin yksinkertainen”, Šafran kertoo, ”venäläisiä otetaan huostaan, koska olemme valkoihoisia! Ei huostaan oteta afrikkalaisia tai arabilapsia. Vain meidän lapsistamme pystyy höyläämään kunnon suomalaisia ja ruotsalaisia.” Mikä siis neuvoksi, Anna kysyy, ja vastaa: ”Älkää muuttako sinne, sillä joka muuttaa, ottaa riskin lapsensa menettämisestä.”

Kymmenissä artikkeleissa käsiteltiin lokakuun aikana niitä ongelmia, joita Suomessa on aiheutunut nopeasti kasvaneesta pakolaistulvasta. Jokainen pakolaisiin liittynyt väkivallanteko ja pieninkin protesti kirjattiin Venäjän mediassa tarkasti.

Rikoksia ja terrorismia

Arvioitsijoiden joukkoon liittyi myös svpressa.ru:n Ljudmila Nikolajevna. Hänen pitkästä ja perusteellisesta artikkelistaan käy selväksi, että Suomessa on rikostilanne viime viikkoina jyrkästi muuttunut. Pakolaiset ahdistelevat esimerkiksi naisia. Joissain opistoissa on nuorille tytöille suositeltu vaatimattomampaa pukeutumista.

”Piakkoin suomalaiset ovat jo hijabeissa!”, Nikolajevna hihkaisee, ja jatkaa: ”Tavalliset kansalaiset ovat hyvin tyytymättömiä maahanmuuttajavirtaan, koska se lisää työttömyyttä ja laskee palkkoja. Lisäksi pakolaisille on annettava maksuttomat asunnot ja varat elämiseen. Nämä rahat otetaan sosiaalisten ohjelmien rahoituksesta.” Kaiken huipuksi pakolaisten joukossa on terroristeja, minkä tiedon kirjoittaja on tarkistanut sosiaalisesta mediasta.

Kansalaissodan partaalla

Pari päivää myöhemmin venäläisessä Facebookissa pantiin vielä paremmaksi. Siellä kerrottiin Suomen joutuneen kansalaissodan partaalle pakolaistilanteen vuoksi. Näin vakuutti suomalainen politiikan tutkija Johan Bäckman. Hänen mukaansa Suomen armeijassa on nyt toteutettu osittainen liikekannallepano tilanteen kontrolloimiseksi. Uusia pakolaiskeskuksia perustetaan, vaikka tavalliset suomalaiset kärsivät. Heillä ei Bäckmanin mukaan ole edes leipää.

Suomen surkea sisäisen tilanteen ohella Venäjän viranomaisten silmätikuksi on joutunut Suomen entinen lempilapsi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj – ja aivan erikoisesti järjestön vaalitarkkailijat.

Tervetullut kunniavieras

Asiasta on esitelmöinyt maan keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Vladimir Tšurov Venäjän diplomaattiakatemiassa. Hänen mielestään vaalitarkkailijat provosoivat opposition protesteja. Hän esitti tästä useita esimerkkejä. Tšurov teki selväksi, että vastaisuudessa kansanvälisten vaalitarkkailijoiden läsnäoloa Venäjällä rajoitetaan.

Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Venäläismedian kertoman mukaan Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva suunnittelee matkaa Krimille. Kutsun on esittänyt Venäjän duuman puhemies, ja Kanerva on uutisen mukaan ottanut kutsun vastaan. Nyt on enää kysymys sopivan ajankohdan löytämisestä. Jos Kanerva todellakin saapuu Krimille, hän on korkea-arvoisin ulkomainen vieras sitten vuoden 2014, riemuitsee Novye izvestija.

Mutta tapahtuu sitä kummia Venäjälläkin. Komsomolskaja pravda on havainnut sosiaalisessa mediassa verkkosivun, joka ajaa Komin lipun muuttamista skandinaavistyyliseksi. Miksi?

Mikään ei muuttunut

Aktivistien mukaan Neuvostoliiton hajottua lipun piti edustaa Komin uutta elämää, mutta elämä ei muuttunut. Valtaa pitää sama neuvostoaikainen puoluenomenklatuura, joka ryövää tasavaltaa, on polkenut demokraattiset arvot ja joiden vallassa ollessa sana ”vaalit” yhdistyy vain petokseen ja huijaukseen.

Aktivistien mukaan uusi skandinaavinen lippu on perusteltu, koska Komilla on niin vahvat siteet Suomeen. Kansat kuuluvat samaan kieliryhmään ja niillä on samanlainen luoteenlaatu.

Näin olivat asiat tänään. Venäjän verkossa jälleen neljän viikon kuluttua.

Jarmo Mäkelä