Opetusministeri puolustaa paimenkirjettään: Suomen korkeakoulujen erikoistuttava

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) puolustaa yliopistoille ja korkeakouluille toissa päivänä lähettämäänsä paimenkirjettä. Ministerin mukaan Suomen on pakko keskittyä niihin tieteenaloihin, joissa meillä on mahdollisuudet menestyä.

Kotimaa
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-LaasonenHenrietta Hassinen / Yle

Ministeri kehotti kirjeessään korkeakouluja miettimään, millä aloilla ne aikovat olla maailman huippuja kymmenen vuoden päästä. Lisäksi Grahn-Laasonen moitti yliopistoja resurssien tehottomasta käytöstä. Ministeriä ihmetytti muun muassa, että korkeakoulujen henkilöstöstä 40 prosenttia on muuta kuin opetus- ja tutkimushenkilökuntaa.

Hallituksen suuriin koulutusleikkauksiin yhdistettynä paimenkirje herätti laajasti närää. Ylen Radio Suomen Ajantasassa Grahn-Laasonen puolustaa kirjettään.

– Kirje on jatkumoa pitkään käynnissä olleelle keskustelulle. Valmistaudumme joka neljäs vuosi olevaan tulosneuvottelukierrokseen, joka on nyt keväällä. Halusin käynnistää keskustelua siitä, minkälaisin tavoittein tulosneuvottelukierrokselle lähdetään.

– Meillä Suomessa olisi syytä käydä keskustelua, miten tieteen ja tutkimuksen ja korkeakoulujen resurssit käytetään viisaasti tilanteessa, jossa resurssit niukkenevat.

Ministeri viittaa useampaan vertailuun, joiden mukaan Suomi on tutkimuksessa jäänyt jälkeen monesta muusta EU-maasta.

– Jos haluamme pärjätä, meidän pitää pystyä uudistamaan.

Ministerin mukaan menestymisen avaimia ovat vahvempien profiilien korkeakoulut ja niiden välinen selkeämpi työnjako. Lisäksi tulevaisuudessa pitäisi kiinnittää enemmän huomiota tutkimuksen ja opetuksen vaikuttavuuteen sekä kansainvälistymiseen.

– Päällekkäinen tekeminen ja pienet tutkijayhteisöt eivät ole parhaita laadun kannalta. Kunnianhimon tasoa pitäisi edelleen nostaa, jotta pysyisimme maailman huippujen tasolla.