Asiantuntija ei usko vauvabuumiin Kiinassa, vaikka yhden lapsen politiikasta luovutaan

Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue ilmoitti torstaina, että maan yhden lapsen politiikasta luovutaan ja vastedes kaikille perheille sallitaan kaksi lasta. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Jyrki Kallion mukaan päätöksen keskeisin syy on Kiinan väestörakenteen vääristyminen.

Kotimaa
Äitejä kantamassa lapsiaan Chengdussa Kiinassa.
Wu Hong / EPA

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio ei ole yllättynyt Kiinan päätöksestä luopua yhden lapsen politiikasta.

– Päätöstä on osattu jo odottaa, koska kaksi vuotta sitten kommunistinen puolue jo lievensi yhden lapsen politiikkaa merkittävällä tavalla ja muitakin lievennyksiä tähän politiikkaan on vuosien varrella jo tehty.

Kallio huomauttaa, että Kiinassa on tultu tilanteeseen, jossa väestön kokonaiskasvun hillitsemisen sijaan on tärkeämpää miettiä väestön rakennetta.

– Kiinaa kehittyvänä valtiona vaivaa aivan samanlainen vanhenevan väestön ongelma kuin monia muita kehittyneitä maita eli työikäisen väestön ja vanhenevan väestön suhde on vääristynyt.

Hän muistuttaa, että väestön vanhenemisen lisäksi halutaan korjata myös sukupuolijakauman vääristymistä.

Kallio huomauttaa myös, että yhden lapsen politiikkaa on kritisoitu paljon kansainvälisesti ja päätöksen seurauksen yksi hyvin merkittävä ihmisoikeuskriitiikin aihe poistuu.

Muutokset tapahtuvat hitaasti

Kallio ennustaa, että suuria muutoksia tai vauvabuumia ei kuitenkaan ole odotettavissa.

– Jo tähän asti maaseudulla syntyvyyden säännöstelyn rajoitukset ovat olleet lievempiä kuin kaupungeissa, ja vastaavasti kaupungeissa on jo oltu tilanteessa, että pariskunnat eivät juurikaan halua hankkia yhtä lasta enempää.

Muutokset tapahtuvat hitaasti ja päätökseen liittyvät muut yksityiskohdat ovat vielä epäselviä, tutkija huomauttaa.

– Vaikkakin yhden lapsen politiikasta luovutaan, niin edelleen on täysin mahdollista, että jatketaan käytäntöä, jonka mukaan esimerkiksi työpaikoilla ihmisten täytyy hankkia lupa lapsen hankkimiselle, jotta se voi tapahtua työnantajan kannalta hyvään aikaan.

"Päätöksen purkaminen aiheuttaa suurta iloa"

Suomi-Kiina-seuran puheenjohtaja Veli Rosenberg arvioi, että päätöksellä on merkitystä Kiinan väestöpoliitiikan lisäksi myös kiinalaisille itselleen.

Hän arvioi, että yhden lapsen politiikka on ollut monelle puuttumista erittäin yksityiseen asiaan ja ahdistava asia myös kiinalaisen yhteiskunnan perhekeskeisyyden takia.

– Sen purkaminen aiheuttaa varmasti hyvin suurta iloa.

Rosenberg uskoo, että Kiinan hallitus saa päätöksestä paljon kiitosta väestöltä.