Eläkkeelle jääminen on kamalaa ja ihanaa

Yle Turku pyysi ihmisiltä kommentteja eläköitymisestä. Mittavaa tutkimusta aiheesta vetävä akatemiatutkija Sari Stenholm summasi kommentoijien mietteet.

Kotimaa
Suojaliivi ja kypärä rakennustyömaan toimiston naulakossa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Eläkkeelle jääminen on elämänmuutos, jonka voi kokea monella tavalla. Tämä tuli ilmi Yle Turun saamista kommenteista, joita pyydettiin eläköitymiseen valmistautuvilta ja eläkkeellä jo olevilta.

Akatemiatutkija Sari Stenholm työskentelee Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa, jossa selvitetään tuhansien ihmisten kunto ennen eläköitymistä, eläkkeelle jäämisen aikaan ja sen jälkeen. Tutkijat ovat erityisen kiinnostuneita elintapojen muutoksesta.

Stenholmin mielestä kymmenistä nettikommenteista kuvastuu hyvin se, kuinka monella eri tavalla eläkkeelle jääminen voidaan kokea.

– Toiset kokevat tilanteen hyvin positiivisena asiana, jotkut hieman ahdistavana ja jotkut suorastaan negatiivisena.

Ääripäitä tosiaan löytyy. Nimimerkki elävä kuollut kirjoittaa:

Eläköityminen on kuoleman odotushuone.

Nimimerkki onnellinen eläkeläinen hehkuttaa oloa täysin eri tunnelmissa:

Pari vuotta on oltu eläkkeellä, joka on osoittautunut mahtavaksi uudeksi mahdollisuudeksi. Jatkuva stressi, kyllästyminen ja ikävuodet toivat työelämään jo niin paljon lisäkuormaa, että tuntui vapauttavalta päästä siitä eroon.

Työuran loppu voi määritellä tunnelman eläkkeellä

Sari Stenholm muistuttaa, että eläköitymisen herättämiin tunteisiin voivat vaikuttaa monenlaiset asiat.

– Sekin voi vaikuttaa, millaisessa tilanteessa on eläköitynyt. Toisethan joutuvat ja toiset pääsevät eläkkeelle. Työuran viimeiset vuodet varmasti määrittävät tunnelmia eläkkeellä.

Nimimerkki Johannes kertoo karusti viimeisestä työpäivästään.

Asia, joka vieläkin henkisesti painaa ja vaikuttaa eläkkeellä olemisen jokapäiväiseen hyvinvointiin, on työnantajalta saamani kohtelu eläkkeelle lähtiessäni.

Vaikka olin oman käsitykseni ja työkavereidenkin mukaan tehnyt pitkän ja ansiokkaan virkauran, jopa omaa aikaani säästämättä, niin viimeisinä työpäivinä ei kukaan työnantajan edustajista vaivautunut tapaamaan minua tai että olisivat edes toivottaneet hyviä eläkepäiviä. Lähtökahvia ei juotu eikä maljakoita tarvittu, puhumattakaan läksiäislahjoista. Yksin sain lähteä pimeään syysiltaan jättämällä avaimet ja muut tarvikkeet tyhjälle pöydälle. Kukaan ei niitä ollut vastaanottamassa.

Sari Stenholm sanoo, että varmasti moni muistelee eläkkeen ensimmäisinä vuosina työelämäänsä, mutta saa sitten kiinni uudesta elämänvaiheesta.

Positiiviset kokemukset usein samankaltaisia

Eläköitymisestä positiivisia tunteita saavat kertovat kokevansa iloa melko samankaltaisista asioista.

– Sieltä nousevat vapaus ja oma rytmi. Ne teemat toistuvat, Stenholm sanoo.

Nimimerkki Lisbe listasi eläkkeelle jäämisen hyviä puolia näin:

Olen nauttinut hitaista aamuista, liikunnasta, mökkeilystä, lastenlasten hoidosta ja kohtuullisesta matkustelusta. Ystäviäkin olemme ehtineet tavata ihan rauhassa. Jäimme eläkkeelle puolisoni kanssa yhtä aikaa, joten olemme nauttineet vapaista päivistä yhdessä. Haasteitakin on, kun olemme paljon yhdessä ja ruokaa pitää laittaa joka päivä. Onneksi molemmilla on myös omia menoja ja kaupungissa on halpoja lounaspaikkoja. Olemme nauttineet eläkkeellä olosta, vaikka pientä kremppaakin on molemmilla. Ei kuitenkaan tarvitse kiirehtää minnekään kieli vyön alla.

Monessa vastauksessa kommentoitiin myös taloudellisia asioita.

– Monella tekee eläkkeellä taloudellisesti tiukkaa. Jos vielä sairastelee, niin ei ole ihme, että ajatukset omasta tilanteesta ovat synkkiä, Stenhol sanoo.

Nimimerkki Marjon kirjoittaa:

Verotus vie huikeasti pienestä eläkkeestä, joten eurot on laskettava tiukasti että riittää. Sairastua ei saa, lääkkeisiin ei varaa.

Toisaalta uusi vaihe on myös parantanut monen terveydentilaa, kuten esimerkiksi nimimerkki

Koin vakavan burnoutin töissä ollessani ja jäin ensin osa-aikaeläkkeelle... Nyt koen olevani kunnossa, ja elämä on melkoisen mukavaa. Aika kuluu vain liian nopeasti eikä riitä kaikkeen, mitä haluaisi tehdä ja kokea.

Stenholmin mielestä värikkään keskustelun voi summata nimimerkki Äijän sanoihin:

Kamalan ihanaa.