10 000 euron palkinto kirjailijalle, joka paljastaa, miten Suomi on hyötynyt Venäjästä

Kanava-palkinnon raadin puheenjohtaja luonnehtii Markku Kuisman tietokirjaa aikaa kestäväksi perusteokseksi, joka onnistuu samalla olemaan äärimmäisen ajankohtainen.

kirjallisuus
Professori Markku Kuisma
Taloushistorioitsija Markku Kuisma varoittaa veronkierron seurauksista. "Veronkierto synnyttää tunnelman, että on kuormasta syöjiä ja välistävetäjiä. Sen polun päässä on yhteiskunnan romahtaminen." Laura Malmivaara

Professori Markku Kuisman teos Venäjä ja Suomen talous 1700–2015 täydentää kuvaa Suomen idänsuhteista, joissa suurin huomio on perinteisesti kohdistunut kriiseihin.

Teos palkittiin torstai-iltana 10 000 euron arvoisella Kanava-tunnustuspalkinnolla.

Kirjan kaari ulottuu Pietarin perustamisesta (1703) Ukrainan yhä jatkuvaan kriisiin ja sen takia säädettyihin pakotteisiin. Kuisma tähdentää Venäjän markkinoiden merkitystä ja osoittaa, että Suomen naapuruudesta saamat hyödyt ovat olleet enimmän aikaa suuremmat kuin haitat.

– Pyrin tarkastelemaan, miten monikansalliset valtiolliset järjestelmät toimivat pienen valtion näkökulmasta. Suomelle kysymys on ollut tärkeä sekä Venäjän yhteydessä että suhteessa Euroopan unioniin, Markku Kuisma kertoo.

Palkintoraati kehuu kirjoittajan suvereenia asiantuntemusta.

– Teos on hyvä osoitus siitä, kuinka tärkeistäkin aiheista voi kirjoittaa ilman turhaa ryppyotsaisuutta, elävästi ja kuvia kumartelematta, palkintoraadin puheenjohtaja Tuomo Lappalainen kuvaa teoksen ansioita.

Markku Kuisma (s. 1952) on Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professori ja Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen. Hänen Kansallis-Osake-Pankin historiasta kertova teoksensa Kahlittu raha, kansallinen kapitalismi valittiin 2004 sekä vuoden tiedekirjaksi että vuoden historiateokseksi.

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön perustama Kanava-palkinto jaetaan vuoden parhaalle kotimaiselle tietokirjalle. Tänä vuonna raadille lähetettiin yhteensä 167 teosta. Palkinto jaettiin neljännen kerran.