1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Turvapaikkaa hakevat lapset aloittaneet koulun

Suurin osa turvapaikanhakija-lapsista ja nuorista on aloittanut koulun Keski-Suomessa. Ensimmäisenä opetellaan kieltä.

Kuva: Titta Puurunen / Yle

Äänekosken Suolahdessa Telakkakadun yläkoulua käy 22 14-16 -vuotiasta turvapaikkaa hakevaa nuorta. He ovat tulleet Suomeen ilman vanhempiaan, ja käyneet koulua nyt toista viikkoa.

– Eniten on yllättänyt oppilaiden aktiivisuus ja innokkuus koulunkäyntiä kohtaan, se on jotain sellaista, että jokaisen opettajan pitäisi saada se kokea. Tiedonjano on suuri, vaikka jotkut eivät osaa luea eivätkä kirjoittaa, sanoo erityisopettaja Anneli Töhönen.

– Motivaation näkee kun tapaa nuoria aamulla kouluun tullessa. Kaikki tervehtivät ja kysyvät kuulumiset, ja luettelevat varmaan suurin piirtein kaikki suomen kielen sanat, jotka osaavat. Todella kova into ja halu oppia näkyy kaikesta heidän toiminnastaan, vahvistaa koulun rehtori Mika Lehtonen.

Opetuskielenä Suomi

Oppilaiden koulutaustat ovat hyvin erilaiset. Toiset eivät ole käyneet koulua lainkaan ja toiset kyselevät sijamuotoja englanniksi. Suomen kieltä harjoitellaan muun muassa muistipelin avulla. Tulkki on käynyt kerran, ja luokan opetuskieli on suomi.

– Yhdessä ryhmässä harjoitellaan kirjain-äänne -vastaavuutta, ja opetuksessa käytetään kuva-sana -vastaavuutta. Toisella ryhmällä on jo latinalaiset aakkoset hallussa, ja kolmannessa ryhmässä oppilailla on jo pidempi kokemus koulunkäynnistä. Siellä on tukena suomen kielen oppimisessa englanti, Töhönen kertoo.

Eniten oppilaita vaikuttavat kiinnostavan taito- ja taideaineet. Lukuaineista suosikit ovat englanti, matematiikka, fysiikka ja kemia.

Kotoutuminen alkuun koulussa

Telakkakadun koulun ryhmä on suuri. Opetushallitus suosittelee 8-10 oppilaan ryhmäkokoa.

– Koulun piti reagoida nopeasti, mutta kaikki on kyllä sujunut hyvin. Koulun muut oppilaat ovat ottaneet uudet tulijat hyvin vastaan, sanoo Lehtonen.

Lehtonen pitää turvapaikkaa hakevien lasten ja nuorten koulunkäyntiä tärkeänä.

– Olen vähän sitä mieltä, että ensimmäisen puolen vuoden aikana kotouttaminen joko voitetaan tai hävitään. Tässä saamme heti nuoret yhteiskunnan säännöistä, tavoista kielestä alkuun, hän sanoo.