1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yksi vuoden suurimmista valoteoksista toi valon pimeyden keskelle – katso video

Valotaiteilija Kari Kola luo kovaa vauhtia kansainvälistä uraa. Tammikuussa hän pääsi toteuttamaan Pariisissa yhden uransa merkittävimmistä valoteoksista. Torstaina Kouvolassa paljastettiin Kolan Historia -valoteos, joka on yksi Suomen suurimmista tänä vuonna.

Kotimaan uutiset
Kuusankoskitalon ulkosivu valaistuna.
Kuvataiteilija Kari Kola teki Historia -valoteoksen Kuusankoskitalon 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Joensuulainen valotaiteilija Kari Kola päätti kolme ja puoli vuotta sitten, että hän kansainvälistyy. Sen jälkeen Kola on ollut valon kanssa tekemisissä tavalla tai toisella 47 maassa. Viimeksi toissaviikolla hän oli Prahassa.

– Jos tahtotila on oikea, on vilkas mielikuvitus ja tempo elämässä yleensäkin, niin miksi ei. Yllättävän helposti tämä on mennyt, Kola kertoo.

Tämän vuoden tammikuussa mies pääsi toteuttamaan ehkä toistaiseksi yhden uransa suurimmista valoteoksista Pariisissa. Kyseessä oli kansainvälisen valon vuoden avajaiset ja kohteena UNESCON pääkonttori.

– Koko homma lähti oikeastaan siitä, että tein suoran ehdotuksen kansainvälisen valon vuoden komitealle, että haluaisin tehdä valoteoksen. Siitä se lähti, Kola paljastaa.

Betonipylväs violetissa valossa.
Minna Heikura / Yle

– Symboliselta arvoltaan tämä oli ehdottomasti isoin tähänastisista. Se avasi sellaisia kontakteja, mitä on mahdoton avata täältä käsin. Joensuu on kuitenkin aika kaukana Pariisista, hän jatkaa.

Riskinotto ja kokeilut vievät uralla eteenpäin

Kuluvalla viikolla Kari Kolan päätyömaa on Kouvolassa, missä paljastettiin torstaina Historia -valoteos. Se on osa Kuusankoskitalon 30-vuotisjuhlavuotta.

Syksyn tahti on kiivas. Ennen Kouvolaa Kola teki teokset Prahaan ja Tampereelle, heti Kouvolan jälkeen matka jatkuu Ouluun. Valoteoksia ei tehdä Suomessa kesällä, joten sesonki on syksyllä.

– Olen tietenkin opetellut oman tonttini. Olen hyvin nopea soveltamaan teknisesti ja taiteellisesti, mutta tietenkin näitäkin keikkoja on valmisteltu pitkään. Ei tämä aina mene onneksi näin kiivaalla tempolla, välillä pitää hengähtääkin vähän, Kola naurahtaa.

Lehtipuu valaistuna punaiseksi.
Minna Heikura / Yle

Valotaitelija kertoo, että mielikuvitus on hänen paras työvälineensä.

– Alla pitää olla aika pitkäkin tekninen osaaminen, että pystyy edes teknisesti tekemään tätä. Pitää tuntea väriä ja sähköä ja pitää olla hyvä työryhmä, se on elinehto koko hommalle.

Kola on työskennellyt pian 15 vuotta valon kanssa ja tehnyt yli parituhatta valoteosta tanssiteoksista oopperoihin ja musikaaleista valotaiteeseen. Oppia on ehtinyt matkan varrella kertyä.

– Kokeilen jokaisessa työssäni jotain, mitä en ole koskaan kokeillut ja otan riskejä jokaisessa työssä. Se on ainoa tapa minulle mennä eteenpäin, Kola toteaa.

Valo tarjoaa positiivisia kokemuksia

Viime keväänä Kari Kola sai pyynnön tulla tekemään valoteos Kuusankoskelle. Hän innostui ajatuksesta, kävi paikan päällä ja hahmotti heti, mitä haluaa alueelle tehdä.

Kuusankoskitalon ulkosivu valaistuna.
Minna Heikura / Yle

– Löydän aika nopeasti sen, mikä on oleellista ja mitä haluan tehdä. En itse asiassa jätä tilaajalle liikkumavaraa juurikaan, vaan teen sen ensimmäisen intuition mukaan suunnitelman. Totta kai tutkin myös historiaa ja tematiikkaa, mikä sopii tilanteeseen.

Kuusankosken Historia -valoteos koostuu kolmesta elementistä, jotka ovat Kuusankoskitalo, Kymijoen ranta sekä vanha voimasiirtolinja betonipylväineen. Se on yksi Suomen suurimmista valoteoksista tänä vuonna.

– Tällä alueella ei ole käsittääkseni ollut ainakaan tässä kokoluokassa koskaan valotaidetta. Valon kautta pystymme tarjoamaan ikäryhmästä ja mistään taustoista riippumatta positiivisen kokemuksen.

– Mielestäni valossa on paljon symboliikkaa, ja nimenomaan se on positiivisuus on tärkeää näinä päivinä. Varsinkin kun kaikkialla tapahtuu kaikkea negatiivista, positiivisuus on tosi tärkeää.

Lue seuraavaksi