Mainostoimisto lähti kilpasille lihakauppiaan kanssa – miljoonatarjous voi panna Hietalahden myynnin uusiksi

Kauppahallille on löytynyt viime hetkillä 3 – 4 uutta ostajaehdokasta. Helsinki on kaavaillut myyvänsä hallin siellä jo toimivalle pitkän linjan yrittäjälle, mutta nyt ostajia on ilmaantunut muiltakin tahoilta - ja kalliimmalla hinnalla.

Kotimaa
kuvassa hietalahden kauppahalli sisältä
Yle

Helsingin Hietalahden hallista on tullut torstain aikana haluttua kauppatavaraa. Hallille on viime hetkillä ilmaantunut useampia ostajaehdokkaita.

Helsingin kiinteistölautakunta käsittelee hallin vuokraamista ja myyntiä lihakauppias Roslundille torstaina. Lautakunnan puheenjohtaja Juha Hakola (kok.) kertoo, että ostamisesta aloitteen tehneen Roslund Hietalahti Oy:n lisäksi hallista on nyt kiinnostunut 3 – 4 muutakin yritystä.

Hakolan mukaan kiinnostuksensa ilmaisseet yritykset eivät välttämättä ole täysin selvillä kaikista halliin liittyvistä velvollisuuksista, kuten esimerkiksi museoviraston vaatimuksista. Hakola sanoo kuitenkin, että hallin suhteen kaikki on vielä mahdollista. Hän ei halua ennustaa, miten asialle käy tänään kiinteistölautakunnassa.

Markkinaviestintätoimisto sekoitti pakan

Yksi kiinnostuksensa ilmaissut yritys on Alex Niemisen luotsaama markkinaviestintätoimisto N2 Helsinki Oy. Se lupaa yhdessä start up -yrityksiä rahoittavan kumppaninsa Lifeline Ventures Oy:n kanssa maksaa hallista käteisellä enemmän kuin 1,25 miljoonaa euroa, minkä kaupunki on arvioinut hallin myynnistä saatavaksi enimmäishinnaksi.

Yritykset käyttäisivät tiloja omina toimitiloinaan ja lisäksi hallissa voisi olla esimerkiksi ravintola- ja kahvilatoimintaa.

– Me nähdään, että tässä on hyvä mahdollisuus saada vakaa omistajuus Hietalahden hallille. Ja toisaalta me saadaan hyvät tilat ja kolmanneksi me saadaan kaupunkilaisille ikkuna startupiin ja luovaan teollisuuteen, sanoo Nieminen.

Kaupunki on myyntineuvotteluissa edellyttänyt, että hallissa olisi myös elintarvikemyyntiä. Nieminen katsoo, että elintarvikemyynnillä halli ei menesty.

– Yleisesti ottaen se ei ole ollut kovin menestyksekäs. Ja toisaalta kaupungin painopiste on muuttunut hallin rakentamisajoista toiselle puolelle kaupunkia ja mikäli siellä jatketaan kauppahallimaista toimintaa yksinään, niin se ei ole taloudellisesti kestävä malli.

Vaihtoehtona hallin ostolle Nieminen tarjoaa pitkäaikaista vuokraamista. Niemisen ajatuksena on, että halli tarjoaisi uudenlaisen ympäristön, jossa kaupunkilaiset saisivat näkymän myös startup-yritysten toimintaan ja luovaan teollisuuteen.

Myös Roslund toimisi hallissa aluksi päävuokralaisena ja vuokraisi tiloja muille toimijoille. Roslundin kanssa neuvoteltuun sopimukseen sisältyy mahdollisuus hallin ostamiseen kahden vuoden kuluttua.