1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kerrostalot

Rovaniemen Lapinaukean rakentaminen viivästyy yhä – Kiela-kortteli nousee aikataulussa

Lapinaukean kerrostalorakentaminen alkaa aikaisintaan ensi vuoden puolella. Rovaniemen Lapinaukealle kerrostaloja suunnitelleen Kukkola-yhtiöiden toimitusjohtajan Seppo Kukkolan mukaan Lapinaukealle haetaan kaavamuutosta, joka koskee autopaikoitusta.

kerrostalot
Havainnekuva korttelipuistosta.
Havainnekuva korttelipuistosta.Serum arkkitehdit Oy

– Lapinaukean rakentaminen ei ole mahdollista nykyisen kaavan mukaisena, joten aloitus viivästyy edelleen ja alkaa aikaisintaan vuoden 2016 puolella, kertoo Espanjasta tavoitettu toimitusjohtaja Seppo Kukkola.

Haettava kaavamuutos ei koske Kukkolan mukaan varsinaisesti kerrostaloja tai asuntoja. Lapinaukealle on ensi vaiheessa tarkoitus rakentaa kaksi kerrostaloa, joissa on noin 230 asuntoa. Alun perin rakentaminen piti alkaa jo vuoden 2014 helmikuussa.

Rovaniemen kaupungin kaavoituspäällikön Markku Pyhäjärven mukaan jossain vaiheessa on keskusteltu poikkeamishakemuksesta autopaikkamitoituksen osalta, mutta mitään hakemusta ei ole jätetty Lapinaukean osalta.

Nykyisin voimassaolevan suunnitelman mukaan Lapinaukealle rakennettavien talojen pysäköinti sijoitetaan rakennusten ja pihakannen alle.

YIT:n Kiela-korttelin rakentaminen aikataulussa

YIT aloitti Kiela-korttelin kymmenen kerrostalon rakentamisen syksyllä 2013. Valmiina on suunnitelman mukaisesti kaksi kerrostaloa ja kolmannen kerrostalon rakentaminen alkoi keväällä.

– Keväällä valmistuneen kakkosvaiheen talosta on myymättä kaksi asuntoa ja parhaillaan rakenteilla olevasta talosta myymättä on noin kolmannes asunnoista, kertoo YIT talonrakennuksen Pohjois-Suomen myyntipäällikkö Jari Alaiso.

Parhaillaan rakennettavasta kolmannesta kerrostalosta on myymättä 13 asuntoa, joista viidestä on tehty varaus. Vuonna 2013 esitetyn suunnitelman mukaan Kiela-korttelin neljännen kerrostalon rakentaminen alkaa vuonna 2016.

– Valmisteluja kuitenkin on tehty ja rakennesuunnitelmia tehdään. Varsinaisesti talo alkaa nousta varmaan vasta ensi vuoden puolella, mutta sen eteen tehdään jo kovasti töitä, vahvistaa Jari Alaiso.

YIT:n esittämän suunnitelman mukaan Kiela-kortteliin rakennetaan kymmenen kerrostaloa. Viimeisen kerrostalon rakentaminen alkaa 2020 mikäli suhdanteet pysyvät suotuisina. Yhteensä Kiela-kortteliin tulee uusia asuntoja 340.

Asuntokauppaa vauhditettu valtakunnallisilla kampanjoilla

YIT talonrakennuksen Pohjois-Suomen myyntipäällikön Jari Alaison mukaan Rovaniemellä asuntokauppa on ollut kokonaisuudessaan varsin tasaista.

– Selvää on, että välillä kaupanteossa vedetään henkeä ja voi olla pieni tauko, mutta toisina hetkinä tehdään yhteen syssyyn useita kauppoja lyhyen ajan sisällä. Vaihtelua on lyhyemmällä välillä, mutta myynti on edennyt ihan hyvin tämän hetken tilanteeseen nähden, vakuuttaa Jari Alaiso.

YIT on vauhdittanut asuntomyyntiä valtakunnallisilla kampanjoilla. Muun muassa parhaillaan on menossa "Kodinvaihto käyntiin"-kampanja jossa uuteen asuntoon pääsee 5000 eurolla. Lisäksi vuoden loppuun asti on voimassa varainsiirto-kampanja.

– Näillä kampanjoilla pyritään innostamaan ihmisiä tekemään asuntokauppoja kun tilanne nyt on sellainen, että ollaan kovin varovaisia, selittää kampanjoiden taustaa myyntipäällikkö Jari Alaiso.

Lue seuraavaksi