Kun avaruudesta kuuluu kummia uutisia, Esko Valtaoja sulkee kännykkänsä

Kiireisen eläkeläisen elämää viettävä Esko Valtaoja seuraa mielenkiinnolla avaruusaiheisia uutisia, mutta välttelee puuttumasta niihin julkisuudessa.

ilmiöt
Esko Valtaoja Yle Keski-Pohjanmaan studiossa Nenäpäivä-sohvalla.
Ismo Vähäsarja / Yle

Vaikka Turun Yliopistonmäellä tuli 46 vuotta täyteen, tiedemaailma ei ole vielä aivan taakse jäänyttä elämää. Valtaoja on vielä osittain tutkimustoiminnassa.

– Mustia aukkoja ja kvasaareja koskevia tutkimustuloksia on vielä tulossa. Haluan ne nähdä, ennen kuin kuukahdan.

Viime päivien uutinen NASAn löytämistä tunnistamattomista kohteistakin kiinnostaa. Kun tällaisia uutisia avaruudesta tulee, Esko Valtaoja haluaa pitää itsensä jo sivussa.

– Pakko kyllä sanoa, että kun tuollaisia uutisia tulee, koetan pistää heti kännykän pois päältä. Silloin aletaan heti kyselemään ja eihän minulla ole mitään tietoja asiasta ole.

Tansaniassa toivoa

Esko Valtaojan eläkepäivät alkoivat matkailun merkeissä.

– Se alkoi siitä, kun seisoin 4.30 ensimmäisenä eläkepäivänä lentokentällä tihkusateessa kiroillen matkalla Tansaniaan.

Matka oli Valtaojan mukaan “rankka reissu”. Siellä hän näki miltä absoluuttinen köyhyys näyttää.

– Matka oli kuitenkin sillä tavalla positiivinen, että ihmiset olivat, jos eivät nyt onnellisia, niin tarmokkaita ja optimistisia. Ei siinä tullut maailmanlopun tunnelmaa, vaan päin vastoin sellainen tunne, että kyllä täältäkin vielä noustaan. Ihan niinkuin Suomessa noustiin sata vuotta sitten aikamoisesta köyhyydestä ja kurjuudesta, sanoo Esko Valtaoja.

Hän kävi istahtamassa Nenäpäivä-sohvalla Yle Keski-Pohjanmaan studiossa.