1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaismeppi kääntäisi kellot pysyvästi

Europarlamentaarikko Merja Kyllönen esitti torstaisessa täysistunnossa, että talviaika säädetään pysyväksi.

politiikka
Kuvassa havainnollistetaan kesäaikaan siirtyminen kellon viisarein. Kello kolmelta aamuyöllä kelloja siirretään tunnin verran eteenpäin.
Anssi Leppänen / Yle

Kainuulainen europarlamentaarikko Merja Kyllösen mielestä kesä- ja talviajan sääntely direktiivillä on tullut tiensä päähän, ja Suomi voisi siirtyä Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen. Euroopan parlamentin täysistunnossa torstaina järjestettiin Euroopan kesäaikajärjestelyn muuttamista koskeva kuulemistilaisuus, jossa Kyllönen ehdotti, että kelloa siirrettäisiin vain aikavyöhykkeiden yli liikuttaessa.

Kyllösen mukaan kellonajan siirtelemisen on tutkimuksissa todetta vaikuttavan ihmisten mielialaan ja aiheuttavan masennusoireita. Lisäksi ihmisten uni huononee keväällä ja syksyllä, kun kelloja siirrellään. Puheenvuorossaan Kyllönen totesi, että erityisesti seniorikansalaisilla ja lapsilla on vaikeaa saada sisäinen kello kohdilleen.

Europarlamentaarikko nosti esille myös tuotantoeläinten terveyteen kohdistuvat merkittävät vaikutukset. Hän huomautti, että Venäjä on pystynyt luopumaan kesä- ja talviajan sääntelystä, perustaen päätöksensä nimenomaan kansalaisten ja eläinten hyvinvointiin.

Kyllönen lopetti puheenvuoronsa toteamalla, että "Nyt on meidän vuoromme lopettaa ihmisten ja eläinten terveydellä leikkiminen".

Europarlamentaarikko julkaisi puheenvuoronsa Facebook-profiilissaan (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi