1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tunturi tuuletti muotoilijan aivot – Tapio Wirkkalan elämä ja tuotanto esillä Rovaniemellä

Muotoilija Tapio Wirkkalan satavuotisjuhlan päänäyttely avataan perjantaina Rovaniemen Korundissa. Näyttelyssä esitellään 30 vuotta sitten kuolleen Wirkkalan elämää ja laajaa tuotantoa. Yksi teema on muotoilijan rakkaus Lapin luontoon.

Korundin Wirkkala-näyttely on jaettu kahteen osaan. Toisessa salissa esitellään Wirkkalaa kuvanveistäjänä. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Moni muistaa Tapio Wirkkalan nimen Ultima Thule -laseista tai Finlandia-vodkapullosta. Myös nämä esineet ovat esillä juhlanäyttelyssä Rovaniemen taidemuseossa, Korundissa.

Tuttujen muotoiluklassikoiden lisäksi näyttelyyn on koottu myös ennennäkemättömiä esineitä, jotka ovat Wirkkalan perheen omistuksessa.

Vapaa-ajat Lapissa

Tapio Wirkkala vietti vapaa-aikaansa mielellään perheensä kanssa mökillään Lapissa. Näyttelyssä mökkielämästä kertovat muun muassa puupalasille kirjoitetut päiväkirjat.

Muotoilijan Lapin rakkaudesta kertovat myös näyttelyssä esillä olevat Wirkkalan sanat vuodelta 1975:

"Kun vain mahdollisuus tarjoutuu, lähden heti, sillä tuuli tunturista puhdistaa aivot talven aikana kertyneestä pölystä."

Näpersi koko ajan

Näyttelyn kuraattori ja näyttelyarkkitehti on Block-valaisimestaan tunnettu muotoilija Harri Koskinen. Hän kertoo, että Lapin reissuilla oli tärkeä merkitys Wirkkalan työlle.

– Tapio inspiroitui erittäin voimakkaastikin ympärillä olevasta ja erittäin nerokkaasti sitä hyödynsi tuotannossaan. Hän vietti paljon aikaa kalastaen ja vaeltaen ja erilaisia materiaaleja löytäen ja niitä sitten tuumaillen ja tutkien päätyi sitten erilaisiin ratkaisuihin. Ja minusta vähän tuntuu, että hän väkerti ja näperti koko ajan kaikkea.

Rovaniemeltä näyttely matkaa Inariin Siidaan ja myöhemmin Espooseen Emmaan. Näyttelyä on kyselty jo myös ulkomaille.