1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien puheenjohtajakin tuomitsi tuhopoltot

Ruotsissa on sytytetty tänä vuonna palamaan jo yli 20 vastaanottokeskusta tai sellaiseksi aiottua rakennusta.

Palomies sammuttamassa tulipaloa turvapaikanhakijoiden majoituskeskuksessa Munkedalissa 20. lokakuuta. Kuva: Adam Ihse / EPA

Maahanmuuttovastaisen Ruotsidemokraatit-puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson on viimein liittynyt muiden puoluejohtajien joukkoon ja tuominnut turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten polttamisen. Ruotsissa on tänä vuonna sytytetty tulipaloja yli 20:ssä vastaanottokeskuksessa tai sellaiseksi aiotussa rakennuksessa.

Vielä maanantaina Åkesson vetäytyi viime hetkellä Ruotsin radion haastattelusta saatuaan kuulla, että häneltä kysyttäisiin kommenttia tuhopolttoihin. Nyt Åkesson sanoo Facebook-sivullaan julkaisemassaan viestissä (siirryt toiseen palveluun), että moni asia on Ruotsissa hullusti.

– Ymmärrän turhautumisen, mutta mitä sillä kuvitellaan saavutettavan, että sytytetään rakennuksia tuleen ja vaarannetaan syyttömien henget, Åkesson kirjoittaa.

– Aion rukoilla Ruotsin puolesta. Rukoilkaa kanssani, Åkesson kehottaa viestissään.

Ruotsidemokraattien Lundin-osastoa on syytetty tuhopolttoihin yllyttämisestä, sillä se on julkistanut vastaanottokeskusten sijaintitietoja Facebookissa. Tuhopolttojen sarjan vuoksi Ruotsin maahanmuuttovirasto on päättänyt salata uusien turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten sijaintipaikat.