1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Ilmoituksia tai epäilyjä ei juuri tule" – Yle kokosi vastaukset viiteen kysymykseen teurastamoista

Monissa teurastamoissa kohdellaan eläimiä julmasti ja välinpitämättömästi, Ylen MOT-ohjelma kertoi maanantaina. Lihakeskusliitto kuvaili MOT:n esittämää kuva-aineistoa poikkeukselliseksi. Miksi?

Kuvankaappaus videolta Pirkanmaan teurastamolta marraskuussa 2014. Kuva: Oikeutta eläimille / Lehtikuva

Kidu ensin, kuole sitten – tällainen oli Ylen MOT:n maanantaisen ohjelman otsikko.

Ohjelmassa esitettiin MOT:n toimituksen haltuunsa saamaa, Oikeutta eläimille -järjestön tarjoamaa kuva-aineistoa suomalaisista teurastamoista.

Kuva-aineiston mukaan monissa teurastamoissa kohdellaan eläimiä julmasti ja välinpitämättömästi.

Aihe jatkui eilen keskiviikkoiltana Ylen A-studiossa, jossa niin ikään esitettiin Oikeutta eläimille -järjestön toimittamaa kuva-aineistoa eläinten kohtelusta.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on tällä viikolla kertonut selvittävänsä, onko joissakin teurastamoissa rikottu eläinsuojelulainsäädäntöä.

Lihakeskusliitto on kuvaillut MOT:n esittämää aineistoa poikkeukselliseksi. Suurin osa teurastamoista hoitaa työnsä hyvin asianmukaisesti ja vastuullisesti, liiton toimitusjohtaja Mari Hannuksela sanoi maanantai-iltana Yle Uutisille.

Hoitaako? Yle Uutisten viiteen peruskysymykseen suomalaisista teurastamoista vastasivat ylitarkastaja Tuomas Haltiala ja yksikönjohtaja Eeva-Riitta Wirta Eviran lihantarkastusyksiköstä.

Paimion teurastamo joulukuussa 2013. Kuva: Oikeutta eläimille / Lehtikuva

Kuinka monta teurastamoa Suomessa on?

Yhdeksäntoista isoa ja 59 pientä, vastaa Haltiala. Näistä yhdessätoista ei ole tällä hetkellä toimintaa.

Viime vuosina jonkin verran pienteurastamoja on lopettanut toimintansa. Samalla on perustettu muutamia uusia teurastamoja.

Miten teurastamoja valvotaan käytännössä?

Laitokset valvovat toimintaansa omavalvontasuunnitelman avulla.

Eviran tarkastuseläinlääkäri vastaa lihantarkastuksesta eli varmistaa sen, että liha kelpaa ihmisravinnoksi. Lisäksi tarkastuseläinlääkäri valvoo, että omavalvontaa noudatetaan.

Teurastamojen omavalvonta käsittää elintarvikevalvonnan, eläinsuojeluvalvonnan, sivutuotteiden valvonnan, eläintautivalvonnan ja laboratoriokokeisiin liittyvät toimet.

Mutta – toimiiko teurastamojen omavalvonta eläinsuojeluvalvonnan osalta? Ei riittävän hyvin, ei ainakaan MOT:ssä nähdyn aineiston perusteella, arvioi Eeva-Riitta Wirta Yle Uutisille.

– Jos omavalvonnassa on kirjoitettu ohjeet siitä, miten toimitaan ja miten toiminta varmistetaan, ja jos videolla näkyy tuollaista, on selvää, että ei se oikein toimi.

– Mutta [MOT:n esittämä aineisto] on vain otos. Yleisellä tasolla tilanne ei ole ollenkaan noin huono, Wirta sanoo.

Kuinka monta eläintä teurastamoissa teurastetaan?

Tuomas Haltialan toimittamat lukumäärät ovat peräisin viime vuodelta.

Niiden mukaan suomalaisissa teurastamoissa teurastettiin viime vuonna noin 64 miljoonaa broileria, kaksi miljoonaa lihasikaa, 800 000 kalkkunaa, 270 000 nautaa, 50 000 lammasta, 45 000 kanaa, 42 000 emakkoa, 10 000 ankkaa, hanhia ja sorsia 5 000–6 000 kumpiakin, 2 000 hevosta ja 210 vuohta.

Eläinten yhteenlaskettu määrä on runsaat 67 miljoonaa.

Miten eläimet tapetaan teurastamoissa?

Eläimet tainnutetaan pulttipistoolilla, sähköllä tai kaasulla.

Naudat tainnutetaan pulttipistoolilla, siat enimmäkseen kaasulla, joissain paikoissa myös sähköllä. Linnut tainnutetaan kaasulla tai sähköllä, Haltiala kertoo.

Tämän jälkeen eläimen kaulavaltimo viilletään auki. Se kuolee verenhukkaan.

Paimion teurastamo joulukuussa 2013. Kuva: Oikeutta eläimille / Lehtikuva

Kuinka monta teurastamoihin liittyvää ilmoitusta tai epäilyä rikkeistä viranomaiset saavat vuosittain?

Teurastamo on elintarvikelain mukaan laitos, jonka tiloihin on estettävä asiattomien ihmisten pääsy, Haltiala kertoo. Siksi kukaan ulkopuolinen ei – teurastamoissa olevia viranomaisia lukuun ottamatta – pääse seuraamaan teurastamojen käytäntöjä eläinten pidosta ja tainnutuksesta.

– Tämän johdosta teurastamoihin liittyviä ilmoituksia tai epäilyjä ei ulkopuolisilta juuri tule, Haltiala toteaa.

Eeva-Riitta Wirta puolestaan sanoo Ylelle, että huomautuksia ja varsinaisia eläinsuojelupäätöksiä tehdään vuositasolla suhteellisen vähän valvonnan määrään verrattuna.

Ylen MOT-ohjelma ja A-studio ovatkin perustelleet kuva-aineiston julkaisemista sillä, että aihe on yhteiskunnallisesti merkittävä ja siksi Oikeutta eläimille -järjestön toimittama videomateriaali päätettiin julkaista.

A-studio jatkaa aiheesta TV1:ssä 30.10. kello 21.05. Teurastus tehovalvontaan -lähetyksen vieraina ovat HKScanin laatu- ja vastuullisuusjohtaja Pia Nybäck, Oikeutta eläimille -aktivisti Kristo Muurimaa, Eviran jaostopäällikkö Jaana Mikkola ja S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu. #yleastudio