Tiernapoikia, hevikomediaa ja äitienpäivädraamaa - Oulussa valmistellaan kolmea pitkää elokuvaa

Oulun alueella eletään elokuva- ja tv-tuotantojen kulta-aikaa. Valmisteilla on sekä kotimaisia pitkiä elokuvia että kansainvälisiä tuotantoja. Filmien aiheet ammennetaan paikallisuudesta, kansainväliset tuotannot etsivät puolestaan eksotiikkaa.

kulttuuri
Juuso Laatio (vas.) ja Jukka Vidgren ovat eläneet leffansa parissa tiiviisti kaksi vuotta.
Juuso Laatio (vas.) ja Jukka Vidgren ovat eläneet leffansa parissa tiiviisti kaksi vuotta.Kirsi Karppinen / Yle

Oulun alueella on valmisteilla peräti kolme pitkää elokuvaa. Mika Ronkaisen, Visa Koiso-Kanttilan sekä Jukka Vidgrenin ja Juuso Laation teokset odottavat tuotantopäätöksiä. Kaikkia elokuvia päästään mahdollisesti kuvaamaan jo ensi vuoden aikana, mikäli niiden rahoitus järjestyy.

Pohjois-Suomen elokuvakomission vetäjä Anne Laurila kertoo, että tekijöiden taustalta löytyy vahva side Ouluun. Myös aiheet liittyvät kaupunkiin ja Pohjois-Suomeen.

Luvassa sekä komediaa että draamaa

Pitkien dokumenttien tekijänä tunnettu Visa Koiso-Kanttila valmistelee ensimmäistä pitkää fiktiotaan nimeltä Tiernapojat.

– Elokuva on ajankuva 60- ja 70-lukujen taitteesta, puukaupunginosien murroksesta ja tiernapojista, Laurila luonnehtii.

Nuoremman elokuvantekijäsukupolven valmisteilla oleva komedia yhdistää puolestaan hevimusiikkia, pohjoista mentaliteettia ja nuorten miesten unelmien tavoittelua humoristisessa hengessä.

– Tätä Jukka Vidgrenin ja Juuso Laation Impaled Rektum –elokuvaa kuvataan Pudasjärvellä ja Pohjois-Norjassa, kertoo Laurila.

Kolmas meneillään oleva hanke on Mika Ronkaisen Äitienpäivä-draamaelokuva.

– Se sijoittuu puolestaan pohjoiseen kaupunkiin ja päähenkilö työskentelee toimittajana pohjoissuomalaisessa mediatalossa.

Laurilan mukaan myös muita kotimaisia tuotantoja on suunnitteilla, mutta ne ovat vielä alkutekijöissään. Elokuvien virta kertoo Laurilan mukaan siitä, että tuotantojen eteen vuosia tehty työ alkaa tuottaa nyt tulosta.

Ulkomaisia tuotantoja kuvataan jo talvella

Kansainvälisistä tuotannoista suurinta huomiota Oulussa on saanut palestiinalaissyntyisen prinssi Rami Jaberin tuleva lyhytelokuva Great Escape, jota kuvataan Oulussa helmikuussa.

Kyseessä on Hollywood-tuotanto ja se tuo mukanaan Ouluun esimerkiksi kullatun Porchen ja Pako-televisiosarjasta tuttuja näyttelijöitä.

Laurilan mukaan myös brittiläiset tv-tuotannot näyttävät mieltyneen pohjoiseen.

Seuraavana kuvausvuorossa on ruokaan liittyvä tv-ohjelma, jossa näytetään kuinka joulukuusi päätyy lautaselle kuusenkerkän muodossa. Kuvaukset tehdään jo marraskuun aikana ja taustalle halutaan talvinen maisema, joten kuvaukset päätyvät sinne missä on lunta.