Hiljainen koira hälytti lapselle apua – Onneli ja parikymmentä muuta sankarikoiraa ovat pelastaneet henkiä

Kemiläinen Onneli on yksi Kennelliiton palkitsemista sankarikoirista. Lapinporokoira Onneli ei yleensä hauku tai ulvo, mutta 3-vuotiaan tytön ollessa hädässä se äänteli niin kovaa, että perheen äiti tuli paikalle pelastamaan tukehtumassa olevan tytön. Onnelin lisäksi sankarikoiran arvon saa 17 koiraa, jotka olivat pelastamassa ihmishenkiä.

Kuva: Arja Lento / Yle

Kemiläinen lapinporokoira Onneli oli jäänyt vuoden 2014 äitienpäivänä leikkimään perheen 3-vuotiaan tytön kanssa, kun perheen äiti oli omakotitalon pihalla.

Yhtäkkiä Onneli oli kuitenkin alkanut äännellä oudosti, vaikka se yleensä oli niin hiljainen. Kun nainen meni sisälle katsomaan, hänen tyttärensä oli maannut maassa tiedottomana ja sinertävänä. Onneli-koira tökki kuonollaan lapsen suuta, mitä äiti keksi kääntää lapsen ja lyödä tätä selkään. Lapsen kurkussa ollut omenanpala irtosi toisella yrityksellä.

Onnelin lisäksi Kennelliitto palkitsee tänä vuonna 17 koiraa, joiden uskotaan pelastaneen tai auttaman pelastamaan ihmishenkiä.

Herättivät tai hakivat apua

Kaukasiankoira Ponu herätti häkämyrkytykseen tukehtumassa olevan isäntänsä, joka oli laittanut leivinuunin pellin kiinni liian aikaisin. Lyhytkarvainen saksanseisoja Nelli ja kääpiövillakoira Niilo taas herättivät perheensä, kun niitä uhkasi tulipalo.

Pitkäkarvainen collie Saku taas onnistui hakemaan naapurin auttamaan epilepsiakohtauksen saanutta omistajaansa.

Ohjasivat avuntarvitsijan luo

Staffordshirenbullterrieri Remus haukkui rappukäytävässä, minkä vuoksi omistaja huomasi sairauskohtauksen saaneen miehen. Basenji Niilo veti omistajansa rantaan, kun naapuri oli pudonnut veneestään veteen.

Karjalankarhukoria Milo herätti perheen, kun vanha mies oli ilmestynyt vähissä vaatteissa ja ilman kenkää pihalla talvipakkasella. Monirotuinen Mimmi taas löysi lenkillä kuusen alta vanhuksen, jota viranomaiset olivat etsineet tuloksetta. Snautseri Jekku havaitsi väkivallan uhriksi joutuneen tajuttoman miehen ja kääpiösnautseri Kalle ohjasi omistajansa eksyneen, paleltuneen näkövammaisen luokse.

Osa pelastaa omistajansa toistuvasti

Palkinnon saajissa on koiria, jotka ovat auttaneet tuntemattomia ihmisiä tai omistajiaan jopa useita kertoja. Muun muassa lyhytkarvainen mäyräkoira Fanny herättää diabetesta sairastavan emäntänsä miehen, jos naisen verensokeri on laskemassa liian alas.

Palkinnon saajissa on myös kaksi poliisin käyttämää saksanpaimenkoiraa Rodi ja Sakko, jotka ovat molemmat löytäneet kadoksissa olleen, apua tarvinneen ihmisen. Sakko asustelee Kemissä.

Kunniamaininnan saa lisäksi 19 koiraa.