Leikkauspotilaita suitsitaan savuttomuuteen – tupakoitsija voidaan jättää leikkaamatta

Yhä useampi sairaala houkuttelee leikkaukseen tulevaa sauhuttelijaa lopettamaan tupakoinnin. Tupakoitsijan leikkausriskit ovat niin paljon korkeammat ja hoitotulokset huonommat kuin tupakoimattoman, että joissakin tapauksissa leikkaushoidosta luovutaan kokonaan.

Kotimaa
operating theatre.
Yle

Yhä useammassa suomalaissairaalassakin halutaan potilaat savuttomina leikkaukseen. Tupakoitsijoilla on ortopedisissa leikkauksissa moninkertainen riski leikkaushaavan infektioihin tupakoimattomiin nähden.

Myös uusintaleikkauksen riski on isompi, sydän- ja keuhkokomplikaatiot ovat yleisempiä ja luutumattomuuden riski korkeampi kuin tupakoimattomalla potilaalla.

– Joissakin tapauksissa luutumattomuuden riski kasvaa jopa 16-kertaiseksi, Päijät-Hämeen keskussairaalan ortopedi Antti Kyrö sanoo.

Siihen suuntaan mennään, että potilaan pitää ensin lopettaa tupakointi ennen kuin joitain leikkauksia tehdään.

Antti Kyrö

Sauhuttelijoilla on myös pidemmät hoitoajat, enemmän leikkauksen jälkeisiä ylimääräisiä poliklinikkakäyntejä ja pidemmät sairaslomat.

Kyrö uskookin, että Suomessa tullaan kiristämään entisestään tupakoivien ihmisten leikkaukseen pääsykriteerejä.

– Luulen, että siihen suuntaan mennään, että potilaan pitää ensin lopettaa tupakointi ennen kuin joitain leikkauksia tehdään.

Kyrö kertoo, että esimerkiksi Ruotsissa Uumajan yliopistosairaalassa on leikkaukseen pääsylle laitettu jo tiukat ehdot.

– Tietääkseni siellä on päätetty, että ei-kiireellisiä ortopedisia leikkauksia ei tehdä, jos potilas tupakoi.

Etuja potilaille ja säästöjä kunnille

Kustannukset voivat olla jopa 100 000 euroa, lievemmässäkin tapauksessa 10 000 euroa.

Outi Nyberg

Kun potilas on ollut tupakoimatta ennen leikkausta, tarkoittaa se etuja itse potilaalle, mutta myös säästöjä sairaalalle ja kunnille tai sille maksavalle taholle.

Esimerkiksi pelkästi syvästi infektoituneen leikkaushaavan kustannukset ovat keskimäärin lähes 20 000 euroa ja potilaan sairausloman kustannukset 48 000 euroa.

– Kustannukset voivat olla jopa 100 000 euroa, lievemmässäkin tapauksessa 10 000 euroa. Mutta aina se tarkoittaa lisäkustannuksia hyvin menneeseen leikkaussysteemiin verrattuna, selventää Länsi-Pohjan keskussairaalan ylilääkäri Outi Nyberg.

Kahdeksan viikkoa savuttomuutta

Länsi-Pohjassa, kuten monessa muussakin sairaalassa, on jo nyt käytäntönä, että ortopedit eivät leikkaa esimerkiksi akillesjänteen repeämää, jos potilas tupakoi.

– Se hoidetaan joko kipsaamalla tai tukilastalla, Nyberg sanoo.

Kemissä otetaan käyttöön toimintamalli, jossa leikkaukseen tulevaa potilasta aletaan tukea tupakoinnin lopettamiseen jo hyvissä ajoin ennen leikkausta. Vastaava malli on käytössä tai sitä ollaan ottamassa käyttöön kahdeksassa sairaanhoitopiirissä.

– Potilasta aletaan vieroittaa tupakasta jo siinä vaiheessa kun hänet laitetaan jonoon ortopedista leikkausta varten. Pyrkimyksenä on, että potilas on kahdeksan viikkoa tupakoimatta ennen leikkausta, Kyrö valottaa toimintatapaa.

Tupakoimattomuuden tukemista jatketaan myös leikkauksen jälkeen.

Tupakattomuutta tuetaan monin keinoin

Tupakoinnin lopettamista tuetaan niin perusterveydenhuollossa kuin erikoissairaanhoidossakin. Outi Nybergin mukaan tärkeintä olisi, että potilas itse tajuaisi tupakoinnin riskit.

Hänen mukaansa leikkaus ei ole kenenkään elämässä tavanomainen tapahtuma, ja sitä on hyvä käyttää motivoivana tekijänä. Potilaalle kerrotaan, kuinka tupakointi vaikuttaa juuri hänelle tehtävään leikkaukseen.

– Suurin osa ihmisistä haluaa tietää, mitä he itse voivat tehdä sen hyväksi, että paraneminen onnistuu ja olisi mahdollisimman nopeaa, Nyberg sanoo.