Tampere-Pirkkalan halpalentoterminaali hiljenee – Ryanair lentää muuttolintujen lailla etelään

Puoli vuotta käytössä ollut Tampere-Pirkkalan kakkosterminaali sulkee ovensa talveksi. Tänään pakataan laatikoihin myös uutukaisen kahvilan varustus.

Kotimaa
Tuloaula ja matkatavarakaruselli.
Petri Aaltonen / Yle

Halpalentoyhtiö Ryanairin vuoden viimeinen lentokone lähtee Pirkkalan lentokentältä Bergamoon illalla. Sen jälkeen kolme miljoonaa euroa maksanut terminaalirakennus palveluineen hiljenee moneksi kuukaudeksi.

Remontissa tilansa tuplanneen kahvilan henkilökunnalla on haikea olo. Uusittujen tilojen kuukausista on monia hyviä kokemuksia, sanoo ravintolapäällikkö Karin Paturi.

– Tämä on ollut tosi hyvää aikaa. Meillä on ollut hyvät tilat, täällä on tehty hyvä remontti ja kahvilassa on ollut aikasempaa helpompi toimia. Nyt on nostalginen olo, mutta keväällä taas jatketaan pienemmällä lentomäärällä.

Kahvila on ajettu alas, tavarat on myyty loppuun.

– Jääkaapit on laitettu pois päältä, tavarat siivotaan pois ja osa viedään ykkösterminaaliin. Keskiviikkona vielä siivotaan ja laitetaan ovet säppiin kakkosterminaalissa. Ykkösterminaalissa toiminta jatkuu normaalisti.

"Vähän haikea fiilis"

Nyt on nostalginen olo, mutta keväällä taas jatketaan pienemmällä lentomäärällä.

Karin Paturi

Kahvilan sulkeminen vaikuttaa kolmen työntekijän arkeen.Kahdelta henkilöltä työtunnit vähenevät ja määräaikaisena tarjoilijana toimineelta Anni Tapanilta ne loppuvat kokonaan.

– On tämä tavallaan vähän haikea fiilis, kun täällä on ollut puoli vuotta töissä ja nyt on viimeinen päivä. Tämä on ollut kiva paikka ja kivoja asiakkaita, jotka ovat lähdössä lomalle.

Anni Tapani tuli töihin kakkosterminaaliin heti remontin valmistumisen jälkeen. Töitä on ollut lentojen mukaan.

– Silloin alettiin roudata tavaroita tänne ja laittaa limsakaappeja kasaan. Sitten lennot alkoivat pikkuhiljaa. Nyt sitten kaikki on ohi.

Pettymys oli jo se, että suurten odotusten jälkeen lennot loppuivat kokonaan talveksi.

– Tähän uudistettuun terminaaliin on kuitenkin panostettu aika paljon rahaa. Yllätti kyllä itseäkin, että niin kävi. Tänne suunniteltiin kaikkea, raitiotieliikennettäkin lentokentälle ja nyt täällä kuoletetaankin aika paljon matkustajaliikennettä.

Suosikkiostos on kahvi

On tämä tavallaan vähän haikea fiilis, kun täällä on ollut puoli vuotta töissä ja nyt on viimeinen päivä.

Anni Tapani

Janika Hyrkäson työskennellyt Pirkkalan lentoaseman kahviloissa reilun vuoden. Kakkosterminaalin sulkeminen leikkaa heti vuokratyöläisen työtunteja.

– Olen ollut töissä aina tarvittaessa. Olen työskennellyt ykkösessä ja tehnyt voileipiä ja sämpylöitä kakkosterminaaliin. Nyt työnkuva muuttuu ja jatkan ykkösessä saliapuna ja kassatarjoilijana ja teen ykköseen leivät.

Kahvilassa on Janika Hyrkkään mukaan käynyt kova kuhina ennen lentoa. Pääosa lähtijöistä on lomalle menossa ja leppoisissa tunnelmissa.

– Tavallisimmin kakkosterminaalin asiakas ostaa kahvia ja toinen voisi olla jotakin alkoholia. On ollut hyvä fiilis.

Korjaus 2.11. klo 8.54: Maanantain viimeinen lento lähtee Bergamoon, ei Alicanteen.